Belföld

Lefoglalt benzint is tankol autóiba a NAV

Kap a katasztrófavédelem is a forgalomból kivont üzemanyagból.

 

Az elmúlt három évben csaknem félmillió liter üzemanyagot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A jogszabály szerint a forgalomból kivont benzint, gázolajat, olajszármazékot megsemmisíthetik, értékesíthetik, felhasználhatják, illetve átadhatják a katasztrófavédelemnek is – írja a Magyar Idők. Az adóhivatal által az elmúlt három évben lefoglalt olajszármazék összértéke meghaladta a 200 millió forintot.

A NAV Szakértői Intézete szinte mindig vizsgálja a jogsértés miatt elkobzott hajtóanyagokat, ezt követően határoznak a termék sorsáról. A hivatal saját autóiba három év alatt tizenegyezer liter gázolajat tankolt, míg a katasztrófavédelem nagyjából 170 ezer liter olyan benzint, gázolajat, fűtő- és motorolajat kapott, amit a NAV a jogsértések miatt kivont a forgalomból.

Ha sem a NAV, sem a katasztrófavédelem nem tudja felhasználni az üzemanyagot, akkor jöhet a megsemmisítés vagy az értékesítés. Utóbbi csak szigorú szabályok szerint történhet, az elkobzott anyagokra csak a megfelelő engedéllyel rendelkező vállalkozás tehet ajánlatot, és az ügylethez egyedi szerződés szükséges, de három év alatt csak nagyjából háromezer liter lefoglalt olajszármazékot semmisítettek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik