Belföld

Halálos kutyatámadás Szabolcsban – felfüggesztett fogházat kapott a gazda

Halálos kutyatámadás ügyében hirdetett ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék még hétfőn. Gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében találtak bűnösnek egy embert, miután házőrzői rátámadtak tavaly egy idős emberre. Másfél év fogházbüntetést kapott három évre felfüggesztve.

Az érintettek Nagyecseden éltek, a két kutya az éjszakát kennelben töltötte, napközben pedig szabadon, az udvaron hagyta őket gazdájuk. A vádlott tudta, hogy a szomszéd felőli drótkerítése rossz állapotban van, ennek ellenére nem gondoskodott arról, hogy az ebek ne kerülhessenek a közvetlen közelébe.

2016. május 18-án délelőtt ott átjutottak át a szomszéd udvarára.  A 85 éves férfi egy lapáttal visszakergette őket és elkezdte megjavítani a kerítést, ám eközben a két kutya ismét rátámadt.

A földre került sértettet az alsó végtagján és a karján többször megharapták, lábszáráról az izomzatot teljesen lemarcangolták úgy, hogy a sértett sípcsontja szabad szemmel láthatóvá vált. A 85 év feletti idős férfi segélykiáltásait a szomszédai hallották meg, akik a kutyákat visszazavarták a saját területükre, majd a sértetthez mentőt hívtak. A sérülések következtében a sértett életveszélyes állapotba került, az életveszélyt az ideje korán érkező orvosi beavatkozás és a sértett lábának amputációja hárította el.

– áll a bíróság tájékoztatásában.

Ezután az idős férfi fizikai állapota leromlott, tartósan fekvőbeteg lett, ezzel összefüggésben keringési elégtelenség alakult ki, amely néhány hónappal később, októberben a halálához vezetett.

Olvasói sztorik