Belföld

Vörös veszélyjelzés a hőség miatt

Két megyében emelték a legmagasabb szintre, harmadfokúra a figyelmeztetést.

Békés és Csongrád megyére adták ki a harmadfokúra veszélyjelzést a hőség miatt. Hétfőn az ország nagyobb részén 27 fok felett, a Dél-Alföldön 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.  Az előrejelzés szerint a hőmérséklet délután 31 és 37 fok között valószínű, és késő estére is csak 25-32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra kiadták a hőség miatti figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett, főként délutántól számos megyében heves zivatarra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatarok veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zivatarokat általában 60-80 km/órás széllökések, valamint jégeső (2-4 centi) és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (15-30 milliméter) kísérheti, de heves zivatarban  90-100 km/órát meghaladó széllökés is lehet, felhőszakadásnál pedig 40-50 mm eső is eshet rövid időn belül (terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozva). Heves szélroham hétfőn elsősorban a dunántúli és középső országrészben kialakuló zivatarokat kísérheti.

Kedden gomolyfelhős, napos idő várható, estig inkább csak északon helyenként, majd estétől a Dunántúlon már többfelé lehet zápor, zivatar. A szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 24, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 36 fok között alakul. Északnyugaton lesz a leghűvösebb, délkeleten a legmelegebb – írja a Kiderül.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik