Belföld

Pókemberként lopta végig az országot a volt cirkuszi artista – tizenegy évet kapott

Tizenegy év  börtön – ennyit kapott az a volt cirkuszi artista, aki járta az ország nagyvárosait és több házba is betört – kihasználva tehetségét. A férfit – egyebek mellett –  jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni  erőszakkal elkövetett lopás  bűntette miatt állították bíróság elé. De nem csak ő kerül rács mögé: feleségét öt év letöltendővel sújtották. Lányai viszont nem mennek börtönbe, két-két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őket- de nem jogerősen.

Az ügyész ugyanis kevesli a büntetést, súlyosbításért fellebbezett az egész család esetében. Az elsőrendű vádlott apa pedig részben enyhítéséét, részben felmentését kéri. Párja és egyik gyermeke ugyancsak felmentésért fellebbez, a másik lány pedig gondolkodási időt kért.

A dehir.hu azt írja, férfi a székre rogyott az ítélet hallatán, pontosabban, amikor a bíró azt mondta, hogy a lányait is szabadságvesztésre ítélik, vagyis még azelőtt, hogy a bírónő kimondhatta volna: a büntetésüket felfüggesztették. Mentőt kellett hívni hozzá.

A négytagú családban nem volt senkinek munkája 2013 januárja és 2015 júniusa között. Az apa betörésekből szerzett pénzt, ezt tudták szerettei is, illetve segítettek neki a zsákmány eladásában. A férfi egyik lánya autójával járta az országot, kinézte a “célpontot”, majd leparkolt a ház közelében és megvárta, míg a lakók elmennek.

Korábban cirkuszi artistaként dolgozott, a családi házak emeleti ablakait, illetve teraszajtóit feszítette fel csavarhúzóval vagy feszítővassal. Miután a saját házában lévő riasztó működési elvét már kitapasztalta, kijátszva a családi házak riasztóit, értékek után kutatott. Képes volt úgy mozogni, hogy az érzékelők ne észleljék, így a riasztó nem jelzett. Kinyitotta a bútorszéfeket, páncélkazettákat és általában ékszereket, órákat, készpénzt zsákmányolt.
Az egyik debreceni családi házban például kutakodás közben megtalálta a széf kulcsát, amiből két tucatnyi aranyékszert és több millió forintot vett ki. Egy másik debreceni címről 12 millió forint készpénzzel, brillköves  gyűrűkkel és értékes órákkal távozott. Volt, ahol kicsavarozta a széfet, vagy  lefeszítette a falról, máshol erre sem volt szükség: a fésülködőasztal fiókjában  talált egymilliós karórát és több millió forint értékű ékszert. Egy szegedi házba is az emeleti teraszajtón át jutott be, felfeszítette a bútorszéfet, kivágta a nála lévő flexszel és 35 millió forint értékű ékszerrel, aranytömbbel lett gazdagabb. Egy szentesi ingatlanból 40 milliónyi zsákmány mellett még a családfő nemzetközi hajóvezetői engedélyét is magával vitte.

Fotó: police.hu

Folyamatosan járta az országot: fosztogatott például Debrecenen kívül Győrben, Szolnokon, Székesfehérváron és Kecskeméten is.
A Debreceni Rendőrkapitányság emberei kapták el végül 2015. júniusában, összehangolt akcióban. A rendőrség ennek kapcsán korábban arról tájékoztatott, hogy még 2014. augusztus 22-én egyik akciója közben megszólalt a ház riasztója, és a lakó látta, amint éppen kimászott a betonkerítésén. Pontosan le tudta írni a férfit, akiről grafika készült. Ez nagyban elősegítette, hogy látókörükbe kerüljön V. Károly.

A rendőrök június 12-én 20 óra 38 perckor az M35-ös autópálya hajdúböszörményi pihenőjéből látták, hogy egy a keresett betörőjöz hasonló férfi Debrecen felé hajt egy piros Audival. Az autót 22 óra 15 perckor megtalálták a városban, a Kéky Lajos utcában. Üresen állt, a közelében sem járt senki. A nyomozók kivárták, ki érkezik hozzá, közben körülnéztek a környéken is. Hajnali 4 óra 15 perckor meglátták V. Károlyt a Németh László utcában, a Kéky Lajos utca felé gyalogolt. Igazoltatták.

Nem volt nála személyi igazolvány, nem is volt hajlandó igazolni magát, csak annyit mondott, nem csinált semmit. Ruházatátvizsgáláskor azonban a táskájában több betöréshez használatos eszközt találtak, mások mellett fekete kesztyűt, sarokcsiszolót, vágókorongot, szerelőkulcsot, munkavédelmi szemüveget, elemlámpát, több csavarhúzót, vésőt.

Először tagadott, ám később mindent beismert.

Az ügyészség összegzése szerint csaknem 365 millió forint értékű vagyont  szerzett a betörésekből, a rongálásokkal pedig több mint 1,2  millió forint kárt okozott. Az ecseri család házában a rendőrök csaknem 51 millió forintnyi értéket foglaltak le, ezeket visszaadták.

Olvasói sztorik