Belföld

Pride-szóvivő: Akár kordonbontás is lehet

Alternatív útvonalat, illetve akár kordonbontást is terveznek a szombati Budapest Pride szervezői, akik szabad és biztonságos vonulást szeretnének elérni.

Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta,

indokolatlannak és aránytalannak tartják a rendőrség csütörtöki bejelentését, amely alapján hermetikus területzárással biztosítanák rendezvényüket.

Hangsúlyozta, a kordonok nem nyújtanak teljes biztonságot, a tapasztalatuk ugyanis az, hogy csak a rendőri jelenlét segíthet megakadályozni az atrocitásokat.

A szóvivő elmondta, egyelőre nincs végleges forgatókönyvük a szombati vonulásra; a biztonságot szem előtt tartva hoznak majd döntést, ami a törvényes eszközök kimerülése után

akár a kordonbontás is lehet.

„Üzenem mindenkinek, nem fogunk kordonok közt vonulni a Pride-on”
Bárhogy dönt is a rendőrség, nem lesz lezárás a Pride-on – mondja a szóvivő, aki a korábban kordont bontó Orbán Viktor szavait idézte. A szabad vonulás nagy vizsga lesz a magyar demokráciának.

Karlik Cintia kijelentette, a szervezők teljesen felkészültek a nyitott vonulásra, amit szerinte a rendőrség és a részvevők együttműködésével biztonságosan meg is tehetnek. Közlése szerint a részvevők eddig pozitívan értékelték ezen szándékukat. “Ez az a pont, ahol tenni kell valamit!” – jelentette ki, hozzátéve, több éve kérik a rendőrséget, hogy találjanak jobb megoldást a rendezvény biztosítására a 2008 óta használt kordonok helyett.

Hollander Dániel, a Budapest Pride másik szóvivője pozitív jelként értékelte, hogy tavaly már nem voltak ellentüntetők a meneten, továbbá megjegyezte, a szervezők 250 menetkísérővel és 50 jogi megfigyelővel segítik a biztonságot, utóbbiak pedig kamerával rögzítik az esetleges atrocitásokat.

Karlik Cintia emlékeztetett, egy tavalyi közvélemény-kutatásuk szerint a lakosság 60 százaléka támogatja, hogy az LMBTQ-embereknek olyan jogai legyenek, mint a többségi társadalomnak. Ez szerinte azt mutatja, hogy az emberek sokkal elfogadóbbak, mint ahogy arra a politikai közbeszédből következtetni lehetne. Hollander Dániel szerint emellett a társadalmi elfogadottságot javítja az a tendencia is, hogy egyre többen ismernek személyesen LMBTQ-embereket: a legutóbbi felmérésükben megkérdezettek 26 százaléka nyilatkozott ugyanis így, szemben a több évvel korábban mért 12 százalékkal.

A szóvivők egy kordonokkal lezárt terület előtt tartották meg sajtótájékoztatójukat, és előírták az újságíróknak, hogy csak a kordonokon belülre állva kérdezhetnek. Karlik Cintia szerint ezzel azokra az “értelmetlen, nem létező jogszabályokra” akarták felhívni a figyelmet, amelyek alapján “bizonyos emberek csak kordonok között nyilvánulhatnak meg”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön azt közölte, a szombati felvonulást területzárással, kordonokkal biztosítja a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényként.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja múlt pénteken kezdődött, a szervezők már akkor bejelentették: július 8-án kordonok nélkül vonulnak.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik