Belföld

Azt akarta, hogy halálra égjen a nagyanyja, aki támogatta őt

Bíróság elé állítanak pénteken egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy meg akarta ölni a nagyanyját, mert részegen nem tudott bejutni a lakásába. Különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt kell felelnie. A per pénteken kezdődik a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint a férfi 2009 júniusában szabadult a börtönből, ahová vagyon elleni és garázda jellegű bűncselekmények miatt került. Abban az ügyben ugyancsak a nagymama volt a sértett. Az  idős nő ennek dacára is támogatta unokáját, egyrészt pénzzel segítette, másrészt engedte, hogy nála aludjon.

A férfi a segítséget úgy “hálálta” meg, hogy továbbra is ugyanúgy meglopna segítőkész nagyszülőjét.

Ilyen előzmények után, a kis híján végzetes támadás estéjén –  2015. december 21-én – a férfi részegen jelent meg az idős nőnél, ezúttal is azért, mert pénzt és ételt akart. Dörömbölt az ajtót, de az asszony nem hallotta, mert már aludt.

Miután nem sikerült a lakásba bejutnia, a a vád szerint betörte a bejárati ajtó ablakát és az ajtóra belülről rögzített függönyt egy öngyújtóval meggyújtotta. Tudta, hogy nagymamája – mozgáskorlátozottsága miatt – nem lesz képes arra, hogy megfékezze a lángokat. A tűz gyorsan átterjedt az ajtófélfára, majd az ajtó belső felületére, a fapadlózatra és a lábtörlőre, a fal melletti tárgyakra, valamint a villanykapcsolókra és a vezetékekre is. A lakás megtelt füsttel.

Az unoka a lépcsőházban maradt, és a padlásfeljáró lépcsőjén ülve figyelte, hogyan terjednek tovább a lángok.

A szomszédok szerencsére gyorsan észrevették, hogy tűz van és és azonnal értesítették a tűzoltókat, közben próbálták telefonon hívni az asszonyt. Az idős nő fel is ébredt a csörgésre, majd ezután megpróbált kimenekülni, de az ötödik emeleti lakásból kizárólag az ajtón át lett volna lehetősége erre, ami ekkora már lángokban állt, megközelíthetetlen volt.  A katasztrófavédelem emberei időközben megérkeztek, betörték az ajtót és kihozták az idős lakót.

Az ügyészség szerint a kizárólag a gyors közbeavatkozásának volt köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj, és a vádlott ráadásul nem “csak” a nagymamája, a többi lakó életét is veszélyeztette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik