Belföld

Nézőpont: 1,5 millióan legalizálnák a marihuánát

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint közel másfél millió ember (a teljes felnőtt népesség 18 százaléka) ért egyet azzal, hogy Magyarországon szabályozott keretek között lehessen marihuánát árusítani, közel hatmillióan (a teljes felnőtt népesség 73 százaléka) viszont ellenzi az elképzelést.

Fotó: Nézőpont Intézet

Mindez azt jelenti, hogy többen vannak a teljes legalizálás mellett, mint ahányan fogyasztottak már saját bevallásuk szerint marihuánát (a megkérdezettek 11 százaléka). Jelenleg egyébként nincs olyan társadalmi csoport, ahol többségben lennének a legalizációt támogatók.

Az elképzelést az átlagnál többen elsősorban

  • a 18-29 évesek (34 százalékban),
  • a fővárosiak (28 százalékban), valamint
  • az önmagukat felső osztályba sorolók (39 százalékban)

támogatják. A marihuánát korábban kipróbálók több mint fele (a teljes felnőtt népesség 11 százalékának 57 százaléka) támogatja, hogy azt szabályozott keretek között lehessen árusítani Magyarországon. Az elképzelést ugyanakkor még a korábbi fogyasztók harmada (33 százalék) is ellenzi.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. június 6-8. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik