Belföld

Bérátömlesztés nélkül menthetetlen az egészségügy

A diagnózis: az egészségügy romokban, a kórházakban sincs biztonságban a beteg, kevés a bér és az ember.

„Az egészségügy megmentéséről” címmel nyújtott be határozati javaslatot Szabó Tímea. A független képviselő szerint mára tarthatatlanná vált a helyzet, így a biztonságos betegellátásért a kormánynak azonnali reformokba kell kezdenie és előrehoznia “a beígért béremeléseket”.

A Párbeszéd társelnöke a kormánynak rengeteg feladatot adna legkésőbb október 15-éig.

Számolja fel a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelés miatt kialakult ágazati bérfeszültségeket.

A béremelésnél emeljen arányosan a közalkalmazotti bértáblán, hogy megszűnjenek a fizetési anomáliák, differenciáltak legyenek a fizetések. A minimálbéremelésnek megfelelően módosítsa a szakdolgozói bértáblát, a minimálbérnek megfelelően emeljen a különféle besorolási kategóriákon. A 2017-re tervezett 20%-os béremelés helyett legalább 50%-os emelést hajtson végre mind az alapfokú, szakmunkás, mind pedig a legalább középfokú végzettséggel rendelkezőknél.

A tervezettnél is nagyobb béremelés jöhet az egészségügyben
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága már elkészítette az erre vonatkozó előterjesztést.

A kormány tárgyaljon végre az érdekvédőkkel az ápolók munkakörülményeinek javításáról, alakítsa át a jelenlegi szabályozást.

Csökkentsék a túlórát, világosan és egyértelműen határozzák meg az ápolók által
ellátandó feladatok listáját, alakítsák át a képzést és biztosítsák a folyamatos továbbképzések lehetőségét.

A kormány a szakdolgozók mellett rendezze a szakmunkás végzettségű intézményi dolgozók bérét, emelje a műszaki személyzet fizetéseit, az ombudsman javaslata alapján az egészségügyi szakdolgozói bértáblát terjessze ki a védőnőkre is, tegyen meg mindent a védőnők számának növeléséért.
A 2017-re tervezett 10%-os béremelés helyett a korábban ígért 60%-os emelést hajtsa végre a mentődolgozók körében.

A kórházi fertőzések felszámolásáért a költségvetésből kell biztosítani minden intézménynek az alapvető higiénés eszközöket.

Haladéktalanul 

A kormánynak azonnal

Látlelet 2017-ből

Szabó Tímea diagnózisa szerint az egészségügy romokban van, a kórházak lepusztultak, az alacsony bérek miatt nincs elég szakember, a betegek életét kórházi fertőzések is veszélyezteti.
A Párbeszéd társelnöke a minimálbér és a garantált bérminimum emelését üdvözli, azt már nem, hogy az előkészítetlen döntés komoly bérfeszültségekhez vezetett.

A fő probléma ezzel, hogy a hosszú évek alatt megszerzett szakmai tapasztalat a korábbiaknál is jóval komolyabb mértékben fog elértéktelenedni, ami miatt tovább nőhet a szakemberhiány. Az is egyértelmű, hogy a munkakörülmények továbbra sem változtak. A szakemberek kevesen vannak és ez a bérfeszültség miatt nem fog változni, a kórházak katasztrofális állapotban vannak, nincsenek tisztességes szabályok.(…) Az ápolók többsége naponta legalább tizenkét órát dolgozik és közben harminc-ötven beteg ellátásáért felel.

“Béralapú diszkrimináció”

A létszámhiány miatt sokszor nincs kapacitás minden beteg megfelelő ellátására. Hiányzik a képzettség, a megfelelő eszközpark, a kórházak kizsákmányolják alkalmazottaikat. Valódi béremelést kell kapniuk a védőnőknek, mert jelenleg az Alapvető Jogok Biztosa szerint is “béralapú diszkrimináció” valósul meg az alapellátásban és a szakellátásban dolgozók között. Szabó Tímea tarthatatlannak tartja a magyar mentődolgozók helyzetét, akik körülbelül egyharmadát kapják annak, amit szlovák kollégáik visznek haza. Néhány napja a Párbeszéd társelnöke már megírta, hogy az egészségügyben a szakemberhiány már a biztonságos betegellátást veszélyezteti. Akkor komoly fejmosást kapott Rétvári államtitkártól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik