Belföld

Ungváry: Orbán egy pöcegödör meztelen királya

Ungváry Rudolf (ungváry rudolf, )
Ungváry Rudolf (ungváry rudolf, )
Az író szerint feltalálták a demokráciának álcázott fasizmust, ami rosszabb minden korábbi diktatúránál.

Magyarország nyolc éve fuldoklik egy politikai hazugságokra épülő pöcegödörben, ahol már csak a hatalomnak vannak jogai, mégse születik közmegegyezés arról, hogy ez ami van,

nemhogy diktatúra, hanem valami ennél is sokkal rosszabb.

Így reagált Ungváry Rudolf a Klubrádióban arra, hogy Bokros Lajos még nála is továbbment és nemcsak fasisztoidnak nevezte Orbánt és rendszerét – ahogy azt ő évek óta mondja – hanem egyenesen fasisztának.

Az író szerint az egyetlen erkölcsös magatartás a rendszer tagadása, amire még csak maroknyi ember kapható, ilyen értelemben a MoMa elnöke bátor volt, amikor kimondta,

hogy a király, azaz Orbán meztelen, más szóval, hogy közönséges fasiszta,

de nem ő volt az első, hiszen már McCain szenátor is ezt mondta.

john mccain (john mccain, )
Ilyen durván még nem beszéltek Orbánról az USA-ban
A szenátus vitáján neofasiszta diktátorként utalt a magyar miniszterelnökre Barack Obama amerikai elnök korábbi kihívója.

Ungváry Rudolf emlékeztetett rá, a fasizmusnak több jellemvonása van, ilyen értelemben Orbán rendszere nem nyíltan, nem törvényekbe rögzítve képviseli a fasizmus legfőbb jellemvonásait, de a vezérelv érvényesül,

Orbán dönt mindenről, bírálhatatlan minden, minden erőből történik.

A politikában az orbáni rendszer nem hagy mozgásteret az ellenzéknek, a fékek és ellensúlyok rendszerét teljesen felszámolták. Nincs esély nemcsak az érdemi ellenzéki politizálásra, hanem arra sem, hogy a választásokat bárki az orbáni vezérpárton kívül megnyerje.

“Ez egy óriási találmány”

Ezek a jellemvonások egy féktelen nacionalista propagandával társítva és ráadásul folytonosan új és új ellenségképek gyártásával, teljes mértékben kimeríti a demokrácia formájába álcázott fasiszta rendszerek megnyilvánulásait. Ez egy óriási találmány. 1945 után ugyanis a nyílt fasizmussal már nem lehetne ékeskedni. Ugyanis a rendszer valósága mögé kell látni, és ezt tulajdonképpen az emberek többsége tudja.

Az emberek többsége tudja, hogy ez a rendszer aljas, csak azért nem mondja ki, hogy “fasiszta”, mert a rendszer nem nyilvánítja magát azzá, ami. Emiatt pocsékabb, mint a bolsevista volt, és veszélyesebb, mint az egykori fasiszta rendszerek.

Visszaszámlálás

Ungváry a felvetésre, hogy egy valódi fasizmusban ezért a kijelentésért elvinnék a rendőrök, azt mondta,

a dolognak éppen az a lényege, hogy ez a fasizmus újra föltámad a demokrácia álarcában, hogy megragadhatatlanná tegye magát. És éppen azért hagyják, hogy beszéljen, mert a kutya ugat és a karaván halad.

Mára megoldották, hogy nem kell félniük attól, ha valaki szavakban szembeszegül a rendszerrel. Akkor kezdődik a visszaszámlálás, amikor az emberek túlnyomó többsége már nemcsak felismeri, hanem ki is meri mondani, azt, amit Bokros Lajos. A rendszer a maga demokráciának álcázott fasizmusával éppen azt akarja elérni, hogy

ne merjük kimondani, mert nem tudjuk úgy, mint a klasszikus fasizmus esetében, a nyíltságát, a fasiszta nyíltságát bizonyítani.

Az író szerint azonban nem kellene félni ettől, mert amikor nevén nevezik, azzal már elindul egy folyamat, amely előbb-utóbb a rendszer lelepleződéséhez vezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik