Belföld

A kiadó kérésére törölték Orwell 1984 című könyvét a Magyar Elektronikus Könyvtárból

A kiadó nemcsak Orwell könyveinek eltávolítását kérte az OSZK-tól, hanem más olyan kötetekét is, amelyek fordítói jogvédelem alatt állnak, emiatt a meglévő fordítás ingyenesen, hozzájárulás nélkül nem terjeszthetők.

Megírtuk, hogy törölték Orwell 1984 című könyvét a Magyar Elektronikus Könyvtárból, miután hétfő este a Momentum Mozgalom megosztotta Facebookon.

Megkerestük a Momentumot, akik szerdán délelőtt azt mondták, nekik sincs több információjuk az ügyről.

A könyv kiadója, az Európa Kiadó viszont a 24.hu-nak azt írta:

Az Országos Széchényi Könyvtár valóban az Európa Könyvkiadó kérésére vette le a Magyar Elektronikus Könyvtár rendszeréből George Orwell műveit. Ezek az írások szerzői és fordítói jogvédelem alatt állnak, papír alapú formátumban elérhetők és megrendelhetők a kiadó honlapján, a könyves webáruházakban és a könyvesboltokban is. Elektronikusan eddig a MEK rendszerén kívül nem volt elérhető ez a két könyv, 2016 telétől azonban komolyabban foglalkozni kezdtünk köteteink e-könyv formátumú kiadásával és jelenleg is dolgozunk a korábban már többször megjelent, folyamatos utánnyomást igénylő címek konvertálásán. Így az 1984 és azÁllatfarm is napokon belül elérhető lesz a különböző e-book store-okban (iTunes, Google Play, Kobo), ezáltal azok, akik szívesebben olvasnak elektronikusan, továbbra is hozzájuthatnak majd ezekhez a kötetekhez.

Hozzátették, hogy az Európa Könyvkiadó nemcsak Orwell könyveinek eltávolítását kérte az OSZK-tól, hanem más olyan kötetekét is, amelyek fordítói jogvédelem alatt állnak, emiatt a meglévő fordítás ingyenesen, hozzájárulás nélkül nem terjeszthetők.

Kérdéseinkkel kerestük az  Országos Széchényi Könyvtárat is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik