Belföld

Áder méltatlan, a Jobbik alaptörvényt darált

A Jobbik szerint Áder János a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált az államfői hivatalhoz.

Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes a Sándor-palota előtt megismételte: a jogszabály elfogadásához kétharmados támogatás kellett volna, az alaptörvény VIII. cikke ugyanis ebbe a körbe sorolja a pártok gazdálkodásával összefüggő módosításokat. A szabályozást először a Fidesz is sarkalatos törvényként nyújtotta be, majd miután “az MSZP kihátrált”, felesként vitte keresztül.

Az ellenzéki politikus azt mondta, utólagos normakontrollért fordulnak az Alkotmánybírósághoz, és ehhez várják az ellenzéki pártok támogatását, az államfő megfosztási eljárásához már elvi támogatást kaptak a szocialistáktól.

A Jobbik szerint Áder nem Magyarország, hanem Orbán köztársasági elnöke, aki elveszíti tisztségét, ha a parlamenti képviselők kétharmada támogatja a kezdeményezést. Ez esélytelen, de az eljárás elindítása önmagában is példátlan.

Áder János aláírta a plakáttörvényt
Nem merült fel alkotmányos aggály. A Jobbik már reagált is a hírre.

Farkas Gergely a Sándor-palota előtt egy iratmegsemmisítővel ledarálta az alaptörvény pártokra vonatkozó oldalát, amit azzal magyarázott, hogy a Fidesznek a saját alaptörvénye sem szent, ha a hatalom megtartásáról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik