Belföld

Nem kell börtönbe mennie a kerítésbe áramot vezető idős férfinak

Az elmeorvos szakértő szerint nem egészen mérte fel tettének valódi súlyát.

Két év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték azt a 74 éves pellérdi férfit, aki áramot vezetett a kerítésébe – írja a Szabad Pécs.

A Pécsi Törvényszék bűnösnek találta a férfit több emberen elkövetett emberölés kísérletében, ami tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó, de több tényezőt is figyelembe vettek, amelyek miatt nem kell börtönbe vonulnia. A bíró viszont hangsúlyozta: nagyon határozottan ki kell mondani, hogy egy tolvaj nem érdemel halált, és senki nem teheti meg, hogy maga próbál vélt vagy valós sérelmei miatt igazságot szolgáltatni.

Az idős férfi azt mondta: nagyon megbánta, amit tett. Azért vezetett áramot a kerítésbe, mert neki a kert a mindene, és úgy vette észre, valakik rendszeresen megdézsmálják a terményeket. Szerinte valaki a házba is behatolt, és kipakolta a hűtőt. Örökbefogadott fiára gyanakodott, akit már három éve nem látott, de kulcsa van a házhoz.

A bíróságon nem derült ki, valóban történt-e betörés vagy lopás, elmeorvos azonban megállapította, hogy a vádlott elmeállapota kóros, paranoid téveszméi lehetnek. Életvezetése azonban mindeddig példás volt, nem volt büntetve, tíz éve pedig szélütést szenvedett, nehezen beszél, részlegesen lebénult és nagyothall. A szakértő szerint elmeállapota enyhe fokban befolyásolhatta, hogy felmérje tetteinek valódi súlyát, de felfogta, hogy halált okozhatott volna, és biztos, hogy többet nem szánja el ilyenre magát.

A vádlott családi házának udvara és az utcafronti terület egy drótkerítéssel volt elválasztva, a drótkerítés hozzáért az utcafronti kerítéshez. Azt az idős férfi nem tudta, hogy az utcafronti kerítés is felveszi az áramot, azonban 2016-ban, amikor az önkormányzat által megbízott munkások a külső kerítés helyreállításán dolgoztak, egyikük észrevette, hogy az enyhén ráz. A kirendelt szakértő szerint azért nem történt nagyobb tragédia, mert a munkások vastag talpú cipőben voltak, és nem volt nedves a föld.

A munkás jelentette az esetet, az aljegyző pedig kivizsgálta az ügyet és feljelentést tett. Az áramszolgáltató szakemberei 170-180 voltot mértek a kerítésben, az ellenőrzés után áramtalanították a házat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik