Belföld

Tarlós: “Lehet ilyeneken szórakozni, hogy legyen klíma, azt is lehetne követelni, hogy legyen büfékocsi is”

Tarlós István interjút adott a HVG-nek, amelyben egészen szokatlan dolgokat mondott. Például azt, hogy nem beszélhetünk a metró kapcsán komoly problémákról.

Először is azt szeretném tisztázni, hogy mi egy borzalmasan elavult létesítményt próbálunk megnyugtató állapotba hozni. Itt volt húsz orosz mérnök a hétvégén, kiderült, hogy két optikai kábelt rosszul kötöttek össze, és ez okozta az álló helyzetben történő ajtónyitást. Nagyon reméljük, hogy ez most meg fog szűnni. A budapestiektől elnézést kérek, mert bosszúság érte őket, de mi azon fáradozunk, hogy balesetmentes állapotokat biztosítsunk.

Sőt, Tarlós szerint nem főpolgármesteri szintű kérdés az, hogy a város legforgalmasabb metróvonalán tíz percig nyitva marad az ajtó az egyik megállóban.

Nézze, nem tudom, hogy a tíz perc tíz perc volt-e, semmilyen kérdést nem akarok elhárítani, de nincs olyan érzése, hogy nem kifejezetten főpolgármesteri kérdéseket tesz fel?

– kérdezte a főpolgármester a laptól. De pánikra semmi ok, Tarlós szerint valóban nagy baj van a metrókkal, de

“akkor mekkora baj lenne, ha nem fáradoznánk rajta.”

Tarlós arra is megpróbál magyarázatot adni, miért nem kap pénzt a főváros olyan projektekre, amelyeket rég meg kellett volna csinálni. Szerinte ő sem örült.

Ön szerint tapsoltam? A miniszterelnök úrral van egy megbízható politikai szövetségem. Neki van egy nemzetépítő munkája, aminek sok eleme van, ezek miatt én támogatom. Bár Budapest ügyében vannak nézeteltéréseink, és igenis vannak vitáink is, néha nem is olyan barátságosak. De hogy négyszemközt mi min vitatkozunk, az nem biztos, hogy a nyilvánosságra tartozik.

Ezután a Hvg felteszi a kérdést, hogy

Ezek szerint Ön alulmarad ezekben a vitákban?

Amire tarlós annyit reagál, hogy

Miért törekednek maguk mindig arra, hogy valami dehonesztáló jelzőt alkalmazzanak? Az örökös értelmetlen személyeskedés nem eredményez megoldást.

De mondd még olyasmit is, hogy

Szerkesztő úr, körülbelül tizenkettedik kérdését teszi fel a 3-as metróról. Ha akarja, írja, hogy balhé, balhé, balhé. Mást úgysem szeretnek. A politikai felelősséget nekem kell vállalni, mivel engem választottak főpolgármesternek.

Tarlós tehát igazságtalannak érzi a sok támadást a metró miatt.

A hibákba és kudarcokba könnyen bele lehet kapaszkodni. Elismerem, hogy nem semmitmondók, de könnyen kijavíthatók, és eleve elkerülhetők lettek volna. Ezek egyszercsak véget érnek. Akkor mit kérdeznek majd a 3-as metróról? Hogy miért nincs klíma? Mikor volt a metrón klíma? A metró más, mint a villamos, 25 méterrel a föld alatt nem tűzi a nap, miért lenne feltétlenül szükség klímára akkor is, ha nincs rá pénz?

Az Alstom metrókon egyébként van klíma, amelyek a kettes és négyes vonalon közlekednek. De Tarlóst ez nem rázza meg:

Lehet ilyeneken szórakozni, hogy legyen klíma, azt is lehetne követelni, hogy legyen büfékocsi is.

További fantasztikus részletek az interjúban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik