Belföld

Húsz év után elítélték a brutális kántorjánosi gyilkosokat

Ítéletet hirdetett pénteken a Nyíregyházi Törvényszék a csaknem húsz évvel ezelőtti kántorjánosi gyilkosság ügyében. Egy vádlott – az elsőrendű – időközben meghalt, a másodrendű kis híján megúszta. Most mégis súlyos büntetést kapott két éve elfogott társával együtt. De még nincs vége, a döntés ugyanis nem jogerős.

Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője a 24.hu-nak azt mondta:

a két vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találták bűnösnek, és társtettesként 14-14 év fegyházbüntetést kaptak, illetve tíz évre eltiltották őket a közügyek gyakorolásáról és ugyancsak tíz évre kiutasították az országból.

Az ügy döcögősen jutott el idáig. A rendőrség 2015 júniusában jelentette be, hogy őrizetébe került egy román férfi, aki a gyanú szerint egyike volt azoknak, akik 1997 őszén megöltek egy kántorjánosi férfit. Az áldozat egyik ismerőse szeptember 14-én, reggel azzal hívta a rendőröket, hogy a férfit, akinek kölcsönadta a faházát, megölték. A helyszíni szemle és a szakértői vizsgálatok eredményeként kiderült: a 49 éves helybelit előző este ismeretlenek olyan súlyosan bántalmazták a faházban, hogy belehalt sérüléseibe. Erőszakos behatolásnak nem volt nyoma, az ingatlan tulajdonosa pedig tudni vélte, hogy befogadott lakója három román állampolgárságú vendégmunkással érkezett oda előző este.

A román rendőrség a történtek után röviddel előállította a gyanúsítottakat, de felmerült, hogy a magyar hatóság felajánlja Romániának az eljárás lefolytatását. A Legfőbb Ügyészség azonban úgy döntött, hogy az eljárást a magyar rendőrségnek kell lefolytatnia.

A jogi procedúra közben a három gyanúsítottnak nyoma veszett.

Az ügy 2011. október 29-én vett fordulatot, amikor is a 13 évvel korábban kiadott nemzetközi körözés alapján a román egyenruhások ismét elfogták az egyik gyanúsítottat, az akkor 41 éves férfit, akit aznap kiadtak a magyar hatóságoknak.  Néhány hónappal később – ismét a román rendőrök – egy másik gyanúsítottat, az akkor 38 éves férfit is elkapták, akit 2012. március 27-én adtak ki. Mindketten beismerték a bűncselekmény elkövetését, annak kitervelését és végrehajtását azonban kölcsönösen egymásra, illetve harmadik társukra kenték. Időközben ugyanis világossá vált, hogy előre megbeszélték, kirabolják áldozatukat, akit a közös kártyázás közben szándékosan provokáltak, majd a kialakult verekedésben mindannyian ütlegeltek, rúgtak, egyikük egy deszkával is verte az áldozat fejét.

A bíróság egyiküket 2014 januárjában 15 év szabadságvesztésre ítélte, társa azonban már nem állhatott bíróság elé, 2013 májusában ugyanis meghalt. Az ügyben megismételt eljárást folytatott le a bíróság, az emberölést előbbi esetében testi sértésre és kifosztásra minősítette át. Mivel ezek a bűncselekmények 2006-ban elévültek, a férfit 2015 február 10-én szabadon engedték. A harmadik férfi akkor még nem került rendőrkézre. Utóbbi tettest nemzetközi körözés alapján 2015. május 14-én fogták el a román rendőrök és egy hónapon belül kiadták Magyarországnak.

A korábban elkapott férfi ítéletét pedig hatályon kívül helyezték, és most a 2015-ben elfogott társával ismét bíróság elé állt.

A törvényszék most  gyakorlatilag azt állapította meg, ami a vádiratban állt, amely szerint a támadók a gyilkosság napján együtt ittak az áldozattal a Patika Sörözőben, majd elmentek utóbbi lakására kártyázni. Pénzben játszottak, az egyik vádlott 10 ezer forintot vesztett. Eldöntötték, hogy visszaveszik az összeget, akkor is, ha ezért meg kell ölniük ismerősüket, ezért verekedést provokáltak.

Az egyik tettes arcon ütötte az áldozatot, aki az ágyra esett.

A vádlottak kézzel, ököllel és egy bútorlappal ütötték a sértett fejét, majd a földre került sértett felső testét megrugdosták. Ezt követően átkutatták a magatehetetlen  sértett zsebeit, pénzét elvették, és levették a lábáról a cipőjét.

A Nyíregyházi Törvényszék ítélete azért nem emelkedett jogerőre, mert bár az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlottak és védőik fellebbeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik