Belföld

Hatalmas fordulat jöhet CEU-ügyben

Hamarosan meglesz a megegyezés Gulyás Gergely szerint.

A magyar-amerikai politikai kapcsolatok javítása miatt ment Washingtonba az Országgyűlés fideszes alelnöke. Tárgyalásain a CEU-, és a civiltörvény is szóba került. Gulyás Gergely az InfoRádiónak látogatását azzal magyarázta, hogy a hivatalos külügyi adminisztráción keresztüli kapcsolat még a Trump-adminisztráció hivatalba lépése után is akadozik.

Ilyen szempontból a törvényhozók közötti közvetlen kapcsolat lehetőséget ad arra, hogy Magyarországról egy világosabb kép éljen itt az Egyesült Államokban.

Szerinte az Amerika által is bírált két két törvény ügyét el kell választani egymástól. A civiltörvény alapelve először az államokban és van ugyan különbség a magyar és az amerikai törvény között, de az elvet ott jobban megértik.

A külföldi finanszírozásról egy államnak tudnia kell. Az amerikai törvény sok tekintetben más, ugyan, mint a magyar, de ugyanezt az elvet érvényesíti. Ott a civil szervezetek szűkebb körére vonatkozik, viszont valóban megbélyegez és korlátoz, míg a magyar jogszabály a civil szervezetek szélesebb körére vonatkozik, de semmilyen megbélyegző jellege nincsen. Egy neutrális tény rögzítését várja el, hogy ki mennyi külföldi támogatást kapott egy meghatározott összeg fölött.

A CEU-törvényről Gulyás Gergely azt mondta: Altusz Kristóf, miniszterelnöki megbízott New York állammal és Marylanddel is tárgyalt, jövő héten pedig Bostonba utazik, ahol jó esély van arra, hogy olyan megállapodás szülessen, ami garantálja az intézmény további működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik