Belföld

Az örökmozgó kifejlesztésére adtak százmilliókat egy dunaújvárosi cégnek

Állítólag elkészült a prototípus, de a találmányt senki sem látta, és a minisztérium is hétpecsétes titokként kezeli.

Gyakorlatilag az örökmozgó kifejlesztésére kapott több százmillió forint uniós forrást egy dunaújvárosi cég – írja az Átlátszó. Az „állandó mágnesek közt ébredő erőket” hasznosító energiatermelő eszközről szóló pályázat simán átment a magyar irányítóhatóságon, de hogy mi valósult meg végül a pénzből, arról nem lehet tudni. A projekt adatlapja is eltűnt a kormány pályázati portáljáról.

A fejlesztést a Gazdaságfejlesztési Operatív Program révén finanszírozták, aminek gazdája a Nemzetgazdasági Minisztérium. A támogatott a kohóiparban tevékenykedő Halna-Duna Kft., ami azt állítja: a prototípus elkészült, bár azt egyelőre senki nem látta, és semmi konkrétumot nem tudni róla.

A kft. azt állítja: a fejlesztéshez 247 millió forint támogatást kapott, ám a megítélt támogatási összeg 490 millió forint volt, és tavaly áprilisig – amint az akkor még elérhető adatlapról kiderült – a forintban kifejezett projekt-előrehaladás előleggel és számlaalapú kifizetéssel összesen több mint 410 millió forint volt.

A projekt sikeres lezárását bejelentő tavaly novemberi sajtóközleményben az állt: a projekt célja „egy olyan energiatermelő berendezés megalkotása volt, ami megoldást jelenthet az energia problémára”. A közleményből semmilyen konkrétum nem derül ki, leírás vagy fénykép pláne nem szerepel benne.

A lényegében a semmiből energiát előállító berendezésre korábban szabadalmi oltalmat is megpróbáltak bejegyezni. 2010-ben a bejelentéssel automatikusan ideiglenes oltalmat kapott a találmány, de annak lejártakor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala magyarázatot kért a bejelentőtől, mondván:

A Hivatal véleménye szerint állandó mágnesek felhasználásával, külső energiabevitel nélkül, nem lehetséges olyan mennyiségű energiát előállítani, hogy generátorok segítségével hasznosítható elektromos energiát eredményezzen.

Az Átlátszó adatigényléssel fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, kérve a pályázati dokumentációt. A minisztérium azonban úgy küldte meg a pályázati anyagokat, hogy minden, a mágnesmotorra vonatkozó érdemi információt eltüntetett belőle. Arra hivatkoztak, hogy az adatok megismerése a támogatott üzleti tevékenységére nézve „aránytalan sérelemmel járna”.

A cég honlapjáról annyi derül ki, hogy a projekt keretében 300 millió forintért vásároltak korszerű megmunkálógépeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik