Belföld

Politico: Orbán és Simicska egymást pusztíthatja el

A portál szerint a plakáttörvény is azt mutatja, hogy Orbánnak van idegeskednivalója.

Orbán Viktor és Simicska Lajos háborújáról ír a Politico brüsszeli kiadása, rámutatva, hogy a miniszterelnöknek egy évvel a választások előtt nem a demokráciapárti tüntetők, vagy a brüsszeli kritikák miatt kell a legjobban aggódnia, hanem amiatt az ember miatt, aki szinte mindenkinél jobban ismeri őt.

A cikk szerzője, Bayer Lili felidézi: Simicskának jelentős szerepe volt abban, hogy a Fidesz kollégiumi szobatársak csoportjából a magyar politika meghatározó erejévé váljon, most azonban már a Jobbik mögött áll, egykori barátairól pedig azt mondta: „ennek a büdös bűnöző bandának el kell takarodnia”.

Simicska irányváltásának nyomai szembetűnőek a budapesti utcákon, sőt az országban, amit elleptek a Jobbik plakátjai, melyek üzenete: „ti dolgoztok, ők lopnak”. A kampányt a cikk állítása szerint a plakátcéget birtokló Simicska finanszírozza.

Ha a választásokat most tartanák, valószínűleg a Fidesz nyerne, ám Orbán is tudatában van annak, hogy a magyarok mintegy 30 százaléka bizonytalan, és jelei mutatkoznak annak, hogy a kormányfő ideges. Az adóhatóság június elején vizsgálatot indított Simicska plakátcégénél, múlt héten pedig több heti taktikázás után elfogadták azt a törvényt, ami megnehezíti a pártoknak, hogy jelentős kedvezménnyel jussanak plakáthelyekhez.

A Politicónak küldött emailben Vona Gábor, a Jobbik elnöke tagadta, hogy pártja támogatást kapott volna Simicska Lajostól, Azt írta: kétszer találkozott nyilvános eseményeken az oligarchával, beszélgettek, de egyetlen dologban tudtak megállapodni, abban, hogy Magyarországot újra demokratikus országgá kell tenni.

Léderer Sándor, a K-Monitor antikorrupciós szervezet vezetője azt mondta a Politicónak: Simicska egy stratéga, szervező és sakkjátékos, akinek a Fidesz machiavelliánus megközelítése köszönhető. Egy névtelenül nyilatkozó, magas pozícióban lévő fideszes elárulta: Simicska nem volt népszerű a pártban, féltek tőle. Négy vagy öt szövetségese volt, de Orbán Viktorhoz nagyon közel állt.

A Political Capital vezetője, Juhász Attila azt mondta: a 2014-es Fidesz-győzelem után Orbán Viktor kezdte magát kényelmetlenül érezni Simicska egyre növekvő befolyása miatt, azt gondolta, régi barátja a hatalmát fenyegeti. Az egyre növekvő feszültség 2015-ben robbant a nyilvánosság előtt, amikor Simicska lapjának, rádiójának, tévéjének Orbán-hű újságírói együtt álltak fel, az oligarcha pedig, akiről negyed évszázadig fénykép is alig készült, megszólalt a 24.hu-nak, és gecinek nevezte a miniszterelnököt.

A konfliktusnak valós pénzügyi következményei lettek, Simicska cégei nem voltak többé a közbeszerzések befutói, médiája pedig nem kapott több állami hirdetést. Válaszként az oligarcha arra összpontosított, hogy stabilizálja vállalkozásai helyzetét, és gyengítse Orbánt, ahogyan csak tudja. Juhász Attila úgy vélekedett: Simicskát nem érdekli az ideológia, csak az, hogy a gazdasági hatalmat politikai hatalomra váltsa és viszont.

Miközben a plakátkampánnyal a Jobbik pozícióit próbálja megerősíteni, a politikai paletta másik oldalán is igyekszik gátat szabni Orbán érdekérvényesülésének. Ezt mutatja, hogy áprilisban megszerezte az Indexet, amit átadott egy alapítványnak, amivel az általános vélekedés szerint az volt a célja, hogy a népszerű portál ne a Fidesz kezébe kerüljön. Válaszul Orbán szövetségesei keményen ráfeküdtek Simicska és köreinek lejáratására.

Az elemzők szerint Orbán és Simicska konfliktusa nem tipikus politikai szembenállás, mindkettejükre vastagon rávetül a pártügyekhez kapcsolódó korrupció árnyéka, és egymás kölcsönös elpusztításának kockázata. A Fidesz azzal próbálkozik, hogy a plakátkampányban megfogalmazott korrupciós vádakat visszafordítsa az oligarchára, és ahogy egyre nő a feszültség a választási kampány előrehaladtával, egyre mocskosabbá válik a küzdelem – von tanulságot a cikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik