Belföld

A forróság mellé orkán erejű szél, jég jöhet, egymást érik a veszélyjelzések

Kiadták riasztást és narancssárga figyelmeztetést is.

A csütörtök éjfélig érvényes figyelmeztetés szerint szerdán tovább fokozódik a hőség. Emiatt első- és másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adtak ki az egész országra. 

Sokfelé 25, az Alföld nagyobb részén és a Dél-Dunántúlon, a magasabb éjszakai hőmérséklet miatt pedig a Kisalföldön is 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. A Dél-Alföldön néhol 29 fokot meghaladó középérték is lehet. Csütörtökön valamelyest mérsékeltebb értékek lesznek, különösen az ország északnyugati felén.

Szerda délután helyenként alakulhat ki zivatar, heves zivatar, amelyhez viharos (70-90 km/h) szélrohamok, rövid ideig tartó intenzív csapadék (15-30 mm) és jégeső (> 2-3 cm) társulhat.

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok miatt.   

Éjszaka egy hidegfronthoz kapcsolódóan több helyen lehet zivatarokra számítani, melyek között szintén lehet heves zivatar is.

Csütörtökön napközben is elszórtan lehetnek zivatarok, de károkozó szélrohamokkal kísért heves zivatarok főként a keleti, északkeleti országrészben fordulhatnak elő. Egyes zivatarokban az erős viharos (90-115 km/h) széllökések sem kizártak, de kis valószínűséggel akár orkánerejű széllökés (>120 km/h) is lehet.

Elsőfokú riasztást adtak ki az ország nyugati és északi járásaira a heves zivatarok miatt. 

Szerdán a délies szelet a Dunántúl északnyugati részén viharos lökések kísérhetik (főleg Sopron térségében), ezért

Győr-Moson-Sopron megyére citromsárga figyelmeztetés szól.  Holnap már nagyobb területet érint a viharos (60-80 km/h) délnyugati szél, ezért az ország nagy részére érvényes a veszélyjelzés. Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, szórványosan lehet zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás. A szél megerősödik, nagy területen viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között alakul, délkeleten, keleten lesz a melegebb – írja a Kiderül.hu. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik