Belföld
Külföldi egyetemek - A CEU-ért tüntetett a DK ifjúsági szervezete

Nem lesz népszavazás a CEU-ról

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 06. 27. 14:36

A Kúria szerint sem hitelesíthető a DK kérdése.

A Kúria jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely megtagadta a CEU-ügyben benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését. A Sebián-Petrovszki László DK-pártigazgató által magánszemélyként benyújtott kérdés úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?

Az NVB elutasítása után a DK a Kúriához fordult jogorvoslatért. Sebián-Petrovszki László azt mondta: jogászaik hetekig dolgoztak a kérdés megfogalmazásán, úgy gondolják, jogilag rendben van. A legfőbb bírói fórum ugyan megalapozatlannak találta a DK felülvizsgálati kérelmét, de az NVB döntés indoklásával nem értett egyet.

A bíróság szerin “téves volt a felsőoktatási intézmények homogén és összehasonlításra alkalmas csoportjának határozati felállítása”. Engedélyezés szempontjából nem lehet azonos csoportba sorolni – az eltérő szabályozás okán – a magyar és a külföldi felsőoktatási intézményeket, így a felülvizsgálati kérelem megalapozottan kifogásolta a homogén csoport felállítását.

A Kúria arra a következtetésre jutott, a kérdés nem felel meg a választói egyértelműség követelményének. Azt írták, a választók nem láthatják át többek között, hogy az OECD-nek milyen szerepe van a felsőoktatási képzésben, mi indokolja a szervezethez tartozó tagállamok speciális helyzetét, ezért nem tudják a döntés következményeit felmérni. Korábban megtagadták a Momentum által a CEU ügyében benyújtott népszavazási kérdések hitelesítését is. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.