Belföld

A Fidesz a rokon- és ellenszenvlista élén

Megmerevedtek az erőviszonyok.

A ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint június első felében a Fidesz és a Jobbik 1-1 százalékponttal növelte a szavazótáborát. Ezek nem számottevő változások, de az ellenzéki pártnál beleillik egy enyhén, de folyamatosan emelkedő trendbe. A Jobbik márciusban volt mélyponton, az akkori 10 százalékról júniusig 13 százalékra nőtt támogatói aránya. A pártrangsort nagy előnnyel vezeti a Fidesz, jelenleg a választókorú népesség 26 százalékának támogatását élvezi.

Az MSZP táborának nagysága nem változott, akárcsak a múlt hónapban, most is 13 százalékos. Nem módosult a DK és az LMP támogatottsága sem, előbbi 5 százalékon, utóbbi 3 százalékon áll. A Momentum ebben a hónapban az egyedüli 2 százalékos párt, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak. A pártnélküliek aránya a múltkorival azonos, 34 százalékos.

A választók aktivitása továbbra is elég alacsony, ezért a biztos pártválasztók körében közzétett adatok tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett szavazói körben a Fidesz 42, az MSZP és a Jobbik 19-19 százalékon áll. A biztos pártválasztók 8 százaléka a DK-t, 5 százaléka az LMP-t támogatja. Az aktív szavazók között a Momentumnak és az Együttnek 2-2, a Liberálisoknak és a Kétfarkú Kutyapártnak pedig 1-1 százaléka van.

A Fideszt imádják, utálják a legtöbben

A Fidesz-tábor a legnagyobb, de a kormánypárt egyben a leginkább elutasított politikai szervezet is. Megosztja a választókat. 26 százalék voksolna most a Fideszre, de lényegében ugyanennyien – 25 százaléknyian – a pártra semmiképpen sem adnák szavazatukat. Az elutasítások rangsorában az MSZP és a Jobbik áll holtversenyben a második-harmadik helyen: 12-12 százalék nyilvánította őket a legellenszenvesebb pártnak. A DK-t 8 százalék említette az elsődlegesen elutasítottként, a Kétfarkú Kutyapártot 4 százalék, az Együttet 2 százalék, az LMP-t pedig csak 1 százalék.

Legtávolabb a Fidesz és az MSZP szavazói vannak egymástól. A kormánypárti tábor 32 százalékának a szocialista párttal van a legtöbb gondja, az MSZP híveinek 56 százaléka semmilyen körülmények között nem szavazna a Fideszre.

A Jobbik-tábor közelebb az MSZP-hez

A Jobbik szavazóinak rendkívül negatív érzései vannak a Fidesszel szemben: 48 százalékuk elsőként zárja ki a voksra érdemes pártok sorából. A kormánypárti szavazókban kevesebb indulat van, 20 százalékuknak ellenszenves igazán a Jobbik. Az MSZP és a Jobbik negatív fókusza most kevésbé vetül egymásra: előbbiek 15%-a említette olyanként a jobboldali pártot, amelyre nem adná szavazatát s utóbbiak körében is éppen ennyien utaltak ebben a kontextusban az MSZP-re.

A DK és az MSZP szavazóinak viszonyában nincsenek ellenérzésre utaló jelek, egyik táborban sem nevezte meg senki a másik pártot olyanként, amelyre nem voksolna. A pártpreferenciával nem rendelkező választók körében is a legtöbben (13 százaléknyian) a Fideszt utasítják el, majd a Jobbik következik (9 százalékkal). Az MSZP-t és a DK-t a párt nélküli közegben 6-6 százalék tekinti a legellenszenvesebbnek. A pártokhoz nem kötődők csoportjának a politikához való viszonyulásáról az is sokat mond, hogy hattizedüknek negatívan értékelt pártja sincs.

Azaz, nagyjából 1,7 millió választópolgár teljes mértékben elzárkózik a politikától, pártoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik