Belföld

Mária néni lesz Bróker Marcsika, mire szabadul

Akár 15 évet is kaphat a jelenleg 64 éves "üzletasszony".

A Bróker Marcsika néven elhíresült karcagi üzletasszony a 15 éven át tartó csalássorozatért akár 15 év börtönt is kaphat – tudta meg a Portfolio a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségtől, amely minap jelentette be, hogy elkészült a vádirat.

Vádat emeltek Kun-Mediátor Marcsika ellen
Többek között üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás miatt kell felelnie.

Üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. Az ügynek összesen 768 sértettje van, ők a cég karcagi és budapesti irodáiban fektették be pénzüket. A társaság látszólag egy utazási irodát üzemeltetett, de valójában tiltott betétgyűjtést folytatott. Az ügyfelek azt hitték, betétekbe, értékpapírokba fektetik majd pénzüket.

A vádlott velük bizalmi alapú kapcsolatot ápolt, a sikeres tevékenység látszatát jó ideig fenn tudta tartani, így évekig meg tudta téveszteni az ügyfeleket.

Volt olyan, aki egész vagyonát Bróker Marcsira bízta. Ő a vádirat szerint akár 22 százalékos éves hozamot is garantált, amit éveken keresztül a friss befizetésekből fedezett. A jogosulatlan betétgyűjtés 1999 augusztusában, a cég alapításakor kezdődött, és 2015 áprilisáig tartott.

Azt az eljárás érdekei miatt nem árulhatta el a főügyészség, hogy a vádlott tett-e vallomást, elismerte-e a bűncselekmény elkövetését. A kárérték a vád szerint 10 milliárd forintra tehető, amiből mintegy 4 milliárd forint megtérült. Azt még nem tudni, hogy ebből mennyi kerülhet vissza a károsultakhoz, ez ugyanis majd a bírói eljárás tárgyát képezi. Noha korábban a sajtó arról cikkezett, hogy lehettek akár bűntársak is, a főügyészség most tudatta, hogy az egyetlen vádlott Bróker Marcsika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik