Belföld

Balog: Jókai Anna igazi államférfi lehetett volna

Jókai Anna akár politikus is lehetett volna, nőként is válhatott volna belőle államférfi,

ezt mondta Balog Zoltán miniszter az írónő búcsúztatásán, amelyet hétfőn tartottak. Az a féltés, az az aktuális jelenlét ugyanis, amellyel a közélet, a világpolitika minden rezdülését követte, homo politicusszá tette Jókai Annát – jelentette ki a miniszter.

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere virágot helyez el Jókai Anna ravatalánál a Magyar Szentek Templomában 2017. június 26-án. MTI / Koszticsák Szilárd

A búcsúztatáson részt vett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki beszédében az írónő munkásságát méltatta: mély emberi érzéseket felszínre hozó alkotásai sok irodalmi élményre vágyó embernek jelentettek emlékezetes élményt.

Fekete György, a Magyar Mûvészeti Akadémia elnöke Schmitt Pál volt köztársasági elnök (j) kezet fog Jókai Anna búcsúztatásán. MTI / Szigetváry Zsolt

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szerint Jókai halála a nemzet nagy vesztesége. Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy Jókai Anna fordulatos, sokszor nagyon keserves és nehéz életútjának egyik legfontosabb gondolata, hogy nem másokban és a külső körülményekben kell keresni a hibát, rosszat, a torzultságot, a bűnt, hanem saját magunkban.

MTI / Koszticsák Szilárd

A gyászszertartáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik