Belföld

Beriasztották reggelre a fél országot a viharok miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye több járására első- és másodfokú riasztást adott pénteken.

A helyzet azóta mérséklődött, a vihar kelet felé halad.

A vészjelzés szerint pénteken már a kora reggeli óráktól lehet számítani zivatarokra.

Egy kialakuló zivatarvonal az Észak-Dunántúlon tovább fejlődve halad kelet, délkelet felé. Ehhez a rendszerhez elsősorban viharos széllökések (70-90 km/h, esetleg 90+), másodsorban jégeső társulhat. A nap második felében azonban ismét többfelé valószínű heves zivatar az országban. Délután elsősorban a Dél-Dunántúlon, kisebb eséllyel a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon tombolhatnak igen heves zivatarok.

A zivatarok elsődleges veszélyforrása a károkozó, viharos szél (> 90-100 km/h), amely a zivatarok rendszerbe szerveződésével akár nagy területet is érinthetnek (!!!), valamint nagyméretű (több cm-es, akár > 5 cm is) jég és felhőszakadás is kísérhet.

Oké, hogy nálunk is beköszöntött a nyár, de Kaliforniában éppen 53 fok van
A phoenixi boltokban sok helyütt a kilincseket letakarják, hogy ne okozzanak égési sérüléseket.

Mint írják, pénteken a délelőtti órákban az északnyugatira, nyugatira forduló szél az északi megyékben meghaladhatja a 70 km/h-t a zivataroktól függetlenül is.

Ami a hőmérsékletet illeti, az ország nagy részén 25-26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, ráadásul északnyugaton már a 27 fokot is több helyen elérheti.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 36 fok között valószínű. Késő estére 21, 28 fok közé hűl le a levegő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik