Belföld

Egy nap után hazaküldenék a kórházból az újszülöttet és az anyát

Az intézmények leterheltségét csökkentenék ezzel.

A jövőben már szülés után akár 24 órával elbocsáthatnák a kórházból az anyákat újszülött babájukkal – tudta meg a Magyar Nemzet. A rendeletmódosítás tervezete szerint ezt csak problémamentes terhesség és szülés után tehetnék meg, normális diagnózisú, legalább 2500 grammos csecsemőknél, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt.

Félő ugyanakkor, hogy szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, netán el is küldik őket. Herczegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a lapnak azt mondta: nagy dolog, hogy Magyarországon 3 napot a kórházban lehet tölteni, Nyugat-Európában a költségek miatt akár már 12 órával a gyerek világra jötte után menni kell. Magánintézményekben már nálunk is létezik az „ambuláns szülés”, ezt az opciót viszont csak a kismamák nagyjából öt százaléka választja.

A nőgyógyász szerint viszont érdemes kihasználni a három napot, nem jó előbb hazamenni. Hihetetlen nagy segítség lehet például, hogy az első napokban mellre teszik a babát és megmutatják az anyának, hogyan szoptasson, már ha van erre elég idő és szakember. Az esetenként kialakuló sárgaság pedig a második-harmadik napon jelenik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik