Belföld
Budapest, 2016. november 7.
Rendõrök helyszínelnek egy letakart holttest mellett 2016. november 7-én a XIV. Füredi utcában, ahol egy autó eddig tisztázatlan körülmények halálra gázolt egy idõs férfit.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Még a házi őrizetből is próbálta kihozni ügyvédje a kokainos gázolót

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2017. 06. 19. 13:28

Meghosszabbította három hónappal a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a fiatal nőnek a házi őrizetét, aki tavaly november 7-én halálra gázolt egy idős embert Zuglóban, majd elhajtott a helyszínről.

  • Az ügyészség a gyanúsított házi őrizetének meghosszabbítását indítványozta a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére hivatkozva.
  • A védő pedig azt kérte a bíróságtól, hogy a legenyhébb kényszerintézkedést alkalmazza, szüntesse meg a gyanúsított házi őrizetét

A bíróság az ügyészségi indítványnak adott helyt, jelenleg nem tartotta indokoltnak a házi őrizet megszüntetését és a lakhelyelhagyási tilalom elrendelését. A végzés szerint marad a nyomkövető is.

Tekintettel a gyanúsításban szereplő bűncselekmények tárgyi súlyára, a gyanúsított balesetet követően tanúsított magatartására, a kiszabható büntetés mértékére, továbbá arra, hogy a gyanúsítottal szemben közlekedési szabálysértések miatt korábban több eljárás indult, a bíróság 2017. június 15-i végzésében megállapította, hogy a gyanúsítottnál fennáll a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye.

– áll a Fővárosi Törvényszék tájékoztatásában.

A végzés nem jogerős.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus baleset a Füredi úton történt november 7-én délután 2 óra körül. Az idős férfi halt meg, miután a kocsi elütötte. A rendőrség közöle, a gázoló elhajtott, a 25 éves nőt a Szugló utcában fogták el három órával később. A 24.hu akkor úgy értesült, hogy a fiatal nő egy szépségszalonba ment, miután elhagyta a helyszínt. Először a kocsiját találták meg nem sokkal a gázolás után a Nagy Lajos király útján, egy bankfiók előtt, a sofőrt pedig az utcán kapták el. Értesülésünk szerint ő maga hívta fel a rendőröket és elmondta, hogy körülbelül merre találják őt. Ez utóbbit egyébként a bíróság is megerősítette. Két nappal később már felröppentek olyan hírek, hogy a fiatal sofőr kokaint fogyaszthatott.

A nő ellen segítségnyújtás elmulasztása – és egészen február elejéig, pontosabban a fenti gyanúsításig – halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyt eljárás.

Hogy a sofőrnek rács mögött van-e a helye, az eddigiek szerint – most utóbbi esetet leszámítva – nincsenek egy véleményen a bírók.  A sofőr a baleset után ugyan előzetes letartóztatásba került, de a bíró óvadékért – a már említett kétmillió forintért – cserébe kiengedte volna. Ebben az esetben a legenyhébb kényszerintézkedést, lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek volna el vele szemben, illetve nyomkövetővel látták volna el. Az összeget egyébként az alapján állapították meg, hogy milyen súlyú bűncselekményt követett el a gyanúsított, de figyelembe vették a „személyi körülményeit, vagyoni helyzetét” is. Az autós védője másfél millió forintot ajánlott fel, ám a bíró kétmillióra emelte az összeget. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen. A törvényszék végül másodfokon másképp döntött, egyetértve az ügyészséggel ugyanis úgy vélte, sem a kétmillió forint, sem a nyomkövető nem lett volna elegendő “az eljárási célok eléréséhez, a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöböléséhez”.

December a bíróság úgy döntött, az autóst mégis kiengedik, ám néhány nappal később vissza is került a rácsok mögé. Ez még egyszer megismétlődött januárban. Ez volt a negyedik “menet”.

Február közepén kérdeztünk rá Fővárosi Főügyészséget az eljárás állásáról. Akkor arról tájékoztattak, hogy február elején újabb bűncselekmény gyanúját közölt a rendőrség a sofőrrel szemben, pontosabban, hogy már halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével gyanúsítják, „mivel a nyomozás során beszerzett, jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok már e bűncselekmény megalapozott gyanúját is alátámasztják.”

A 24.hu akkor úgy értesült, mindez azért történt, mert elkészült a végleges szakértői vélemény, amely szerint – ahogy az az elsődleges orvosszakértői véleményben is állt – az autós kokaint fogyasztott.

A sofőr februárban került került házi őrizetbe.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.