Belföld

Alig van védőoltás, veszélyben a csecsemők

A meningococcus B baktérium akár agyhártyagyulladást is okozhat, azonban egész Európában kevés az oltóanyag.

Hiánycikk az ország egész területén a meningococcus B elleni védőoltás – írja az InfoRádió honlapja. A médium értesüléseit Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is megerősítette, szerinte a gyártó nem képes kielégíteni a megnövekedett vásárlási igényeket.

A meningococcus B agyhártyagyulladást is okozhat, ami a gyenge immunrendszerű csecsemőket, a közösségben lévő fiatalokat és a rossz körülmények között élőket veszélyezteti leginkább. Hirtelen magas lázzal, eszméletvesztéssel, idegi tünetekkel jár. Póta szerint gyors lefolyású és súlyos betegség ez.

Annyira gyors lefolyású, hogy az első tünetek megjelenésétől kezdve szinte pár óra alatt életveszélyes állapotba kerülhet a beteg, sőt az esetek egynegyedében akármit csinálunk, akkor is halállal végződik a betegség.

Amúgy a megbetegedések 90 százaléka a csecsemőket és a 16-20 év közötti kamaszokat érinti. A betegséget csak védőoltással lehet megelőzni. Patikai forgalomban Európában csak egy oltóanyag van, így az hiánycikk is lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik