Belföld

Tűz a Pozsonyi úton – egy kerülettel odébb vonultak ki a tűzoltók

Újpest helyett Újlipótvárosba.

Nem sokkal kilenc óra után szirénázó tűzoltóautó állt meg a Pozsonyi út és a Katona József utca sarkán. Leállt az élet, pár percre minden gyalogos, járókelő, biciklista és bolti eladó átélhette, milyen komoly mesterség a tűzoltóság, együtt keresték a hivatásosokkal azt, amit a tűzoltók keresni szoktak, a tüzet. A tűzoltók előbb elsétáltak a Jászai Mari tér irányába, aztán visszatértek a Katona sarkára, majd elindultak a Duna felé, de tüzet nem találtak. Ekkor az egyikük megszólított, ismerős vagyok-e a környéken, nem tudom-e véletlenül, hol van a Pozsonyi út 6/b.

– Olyan, tudtommal nincsen – feleltem, majd én is feltettem egy kérdést. – Tüzet tetszik ott keresni?

– Igen – mondták.

– Sejtettem – feleltem a Pozsonyi út 6-os szám előtt állva.

Arra gondoltam, ha nincs Pozsonyi út 6/b, akkor tűz sem lehet ott, viszont, ha valaki tűz miatt kihívta a tűzoltókat a Pozsonyi út 6/b-be, akkor lennie kell tűznek, mégpedig a Pozsonyi út 6/b-ben, az pedig csak úgy lehetséges, ha ez a Pozsonyi út 6/b nem itt, hanem valahol máshol van. Természetesen nem várható el a tűzoltóktól, hogy jól ismerjék a várost, ezért csak visszafogottan tettem fel a kérdést az időközben megérkező, tanácstalanul álldogáló rendőrnek, nem-e lehet, biztos úr, hogy a Pozsonyi út 6/b szám alól jelentett tűzeset egy másik Pozsonyi úton, adott esetben Újpesten keletkezett és tart ezekben a percekben is. Ekkor már a biztos úr a rádió segítségét kérte, és kiderült, a tűzeset nem vaklárma, valóban ég a tűz, valóban a Pozsonyi út 6/b-ben, és valóban Újpesten, tehát itt felesleges keresni, tessék szíves lenni a modern technológia segítségével elindulni Újpest felé, ott a járókelőket megkérdezni, tessék mondani, ez Újpest?, köszönöm, tetszik tudni merre van a Pozsonyi út?, csókolom, ez a Pozsonyi út?, igen, nem tetszett-e látni egy leégett házat a közelben?, de, igen, köszönöm, teljesen leégett már, hála a jó istennek, talán még egy kis füst van, azt esetleg el lehet oltani, nem, semmi gond, a 13-ba tetszettek menni, velünk is előfordult már, majd legközelebb, nem, nem kellett volna megkérdezni a bejelentés alkalmával, hogy melyik Pozsonyi út, egyáltalán nem kellett volna.

Ezt mondják a tűzoltók, mert őket is megkérdeztük

“Az említett címekre a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó egységei riasztás szerűen vonultak. A riasztásban szereplő címeket a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyelete a rendőrségtől kapta. Tájékoztatom továbbá, hogy a jelzés tartalma nem tűzeset, illetve nem életmentés volt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik