Belföld

Megszünteti az EU a szójatejet

Az Európai Bíróság szerint nem lehet többé tejnek hívni a szójatejet.

Tisztán növényi termékek nem, kizárólag állati eredetű termékek hozhatók kereskedelmi forgalomba és reklámozhatók “tej”, “tejszín”, “vaj”, “sajt” vagy “joghurt” megnevezéssel, közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Az uniós bíróság ítéletében megállapította, hogy az uniós szabályozás egyértelműen rendelkezik arról, hogy a fent felsorolt megnevezések nem használhatók jogszerűen tisztán növényi termék megjelölésére, hacsak bizonyos termékek nem szerepelnek a kivételeket felsoroló uniós jegyzékben.

A bíróság az ügy részleteit ismertetve elmondta, a vegetáriánus és vegán élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó TofuTown német társaság tofuvaj, növényi sajt, veggie-sajt, rizs habtejszín és egyéb hasonló megjelölésekkel reklámoz és forgalmaz tisztán növényi termékeket.

A kivételeket felsoroló uniós jegyzékben azonban sem a szója, sem pedig a tofu nem szerepel – tették hozzá. A bíróság kimondta, hogy a tisztán növényi eredetű termékekre vonatkozó ilyen jellegű reklám sérti a tej és tejtermékek megjelölésére vonatkozó uniós szabályozást. A szóban forgó termékek növényi eredetét leíró vagy magyarázó olyan toldatok hozzáillesztése, mint amelyeket a TofuTown alkalmaz, nem befolyásolják az ilyen tilalmat.

Hofi örökbecsűjét tudjuk idetenni:

Szójapörkölt, szójakolbász, szója fasírt, szólj a nővérkének, hogy befostam!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik