Belföld

Kocsmába vitte és együtt részegedett le kisfiával a szolnoki anya

Jogerősen ítéletet hirdetett a Szolnoki Törvényszék egy nő ügyében, a vád szerint “veszélyeztette gyermekei testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését”. Az egyébként büntetlen előéletű 40 éves anya letöltendőt kapott, méghozzá jogerősen. Egy év 10 hónap börtönnel sújtották, ezzel a törvényszék helybenhagyta az elsőfokú döntést.

A bíróság megállapította: az italozó életmódot folytató, kiskorú gyermekeit egyedül nevelő asszony

  • nem gondoskodott arról, hogy általános iskolás korú, tanköteles kisfia rendszeresen iskolába járjon, így gyermeke 54 tanítási óráról maradt igazolatlanul távol.
  • a szülői értekezleteken, fogadóórákon nem vett részt, kisfiának nem biztosította a folyamatos otthoni tanulás lehetőségét, így a gyerek több tantárgyból megbukott, majd a javító vizsgán sem jelent meg, így évismétlő lett
  • amikor gyermekeivel új városba költözött, nem íratta be iskolába a fiút, így a gyermek továbbra is „korábbi” iskolája tanulója maradt és igazolatlan hiányzásainak száma elérte a 182 tanítási napot.
  • nem tartotta a kapcsolatot az iskolával, de az intézmény sem tudta elérni postán és telefonon sem.

Mindezeken túl a nő

  nem egyszer kiskorú fiával közösen ment kocsmába, ahol közösen részegedtek le.

Az asszony  két óvodáskorú gyermekével sem törődött:

    • nem készített ételt
    • nem mosott rájuk
    •   ha betegek voltak, nem vett nekik gyógyszert, a pénzt italra költötte

A gyermekeknek  gyakran a szomszéd adott enni, ő fürdette őket, és rendszeresen nála aludtak, amikor anyjuk – nem egyszer több napra – nála hagyta őket. A nő emellett veszekedett és verekedett is kiskorú fiával, mindezt a kicsik szeme láttára.

A hatályos jogszabályok szerint a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él -, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A jogerős ítélet szerint az asszony, mint három kiskorú gyermek nevelésére, felügyeletére és gondozására köteles szülő e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegte, és ezzel mindhárom kiskorú gyermeke testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

– áll a bíróság tájékoztatásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik