Belföld

Áder visszaküldte a plakáttörvényt a parlamentnek

Egy nappal azután, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados többséget igénylő rendelkezései elbuktak a parlamentben, Áder János nem írta alá a törvényt, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az egyszerű többséget kívánó javaslatokat megszavazták a képviselők.

A parlament honlapján közölt levelében a köztársasági elnök azt írja, hogy az elfogadott törvény

normatív tartalommal nem bíró, ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz,

ezért arra kéri a parlamentet, hogy a törvényt teljes egészében tárgyalja újra.

A Fidesz a lex csicskának is nevezett törvényjavaslatban azt kezdeményezte, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány, ugyanis szerintük a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló javaslat kizárta volna azt a korrupciós veszélyt, amelyet szerintük a Jobbik plakátkampányával kapcsolatban látni.

A Fidesz rendre azt hangoztatta, hogy a Jobbik együttműködik Simicska Lajossal, sőt, Gulyás Gergely egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Simicska Lajos nemcsak az Indexnél, hanem a Jobbiknál is „lehívta a vételi jogot”, amin keresztül közvetlen befolyással rendelkezik a magyar politikára.

Áder János döntésére reagálva Kövér László úgy nyilatkozott az Inforádiónak, hogy Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament. A sarkalatos törvényi részek el nem fogadása miatt értelmetlen betűhalmaz lett a megszavazott törvény, így a köztársasági elnök nem tehetett mást, mint hogy visszaküldi az Országgyűlés elé.

A házelnök szerint a plakáttörvény miatt rendkívüli ülést tarthat az Országgyűlés a nyáron. Kövér azt is elmondta, hogy “plakátolás korlátozása” abba az irányba hat, hogy lehetőség szerint szűkítsék időben a politikai kampányok terét és ez korlátozná annak a lehetőséget is, hogy egy politikai párt valamilyen gazdasági érdekcsoport lekötelezettjévé váljon pont azért, mert szeretne minél jobban szerepelni egy választáson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik