Belföld

“Je suis civil”- Fischer beintett Orbánnak

Fischer Ádám (Fischer Ádám)
Fischer Ádám (Fischer Ádám)
A Kossuth-díjas karmester - teljes összhangban a jogvédőkkel - vallja, a hatalom nem viselkedhet pitiáner csalóként.

Európáért, a civilekért, a jogállamért énekelnek idén ismét a Szabadság téren, június 20-án, a nyári napfordulón. Az immár hagyományos rendezvény szervezői azt kérik, mindenki vigyen magával magyar és uniós zászlót. Az eseményen Mécs Imre beszél, Fajger Orsi zongorázik, Fischer Ádám vezényel.

Felhívásában a Kossuth-díjas karmester azt kérte, idén a közös éneklés ne csak az Európa melletti kiállásról, hanem a civil szervezetek itthoni zaklatása elleni tiltakozásról is szóljon.

Fischer Ádám 1999 óta tagként felügyeli a Magyar Helsinki Bizottság működését. Arról a két igazgató évente beszámol, a tagok ez alapján újítják (vagy nem újítják) meg megbízásukat, tehát a Bizottság munkájáért őket terheli a felelősség. Aki a Bizottságot támadja, az a tagokat – őt is – támadja, márpedig ő büszke a Pardavi Márta és Kádár András által vezetett szervezetre, amelynek minden lépésével egyetért.

A Helsinki Bizottság elleni kirohanásokat figyelemmel kísérve az embernek az a benyomása támad, hogy a politikusoknak, akik (többek között) a Helsinki Bizottságot el akarják lehetetleníteni, fogalmuk sincs a jogvédelem lényegéről. A jogvédelem a jogot, a jog sérthetetlenségét védi, függetlenül bármilyen politikai meggyőződéstől.

Fischer Ádám szerint a jogvédők elleni “elvakult hadjárat” éppen azt bizonyítja, hogy a jövőben egyre inkább szükség lesz rájuk. Azt nem lehet szótlanul hagyni, amikor az állam vezetői egy őket elmarasztaló strasbourgi ítélet után azzal vádoljak a jogvédőket (tehát őt is), hogy a menekültek nyomorúságát váltanák pénzre, az állam elleni tömeges perindításokon akarnak meggazdagodni.

Úgy érzem, ez az a pont, ahol fel kell vennem a kesztyűt. Ehhez kérem minden jóérzésű ember segítségét.

Felhívásában a legendás karmester az érintett felelősöket is megszólítja, felhívja a figyelmüket arra, hogy egy hatóság

nem viselkedhet úgy, mint egy pitiáner csaló, aki szerint nem az a baj, hogy elkövette a bűnt, hanem az, hogy rajtakapták. A csalás az csalás. Ha egy bíróság az államot egy Magyarországon is érvényes nemzetközi jog alapján elítéli, akkor az állam kötelessége az, hogy mindent megtegyen a további jogsértések elkerüléséért. Ha az állam betartja a szabályokat, akkor nincs “migránsbiznisz”.

A vád, hogy a jogvédők az újabb pereken akarnak meggazdagodni, valójában annak nyilvános beismerése, hogy az állam további jogsértésekre készül. Ezt meg kell akadályozni, ezért Fischer Ádám azt kéri, minél többen menjenek a Szabadság térre, hogy vele együtt kijelentsék:

je suis Helsinki Bizottság, je suis civil.

A kedden elfogadott törvényt a jogvédők bojkottálják, mert az sérti a szólásszabadságot, az egyesülési szabadságot és megengedhetetlen módon megkülönböztet egyes szervezeteket. A Magyar Helsinki Bizottság közölte: európai demokráciában az erős civil társadalom a demokrácia egyik fontos pillére, és nincs helye a civil szervezetek putyini mintát követő megbélyegzésének.

Bojkottálják a civilek a botrányos törvényt
A TASZ közölte: minden jogérvényesítési lehetőséget ki fognak használni, ha eljárás indul ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik