Belföld

Orbán volt államtitkára mozgalmat indít, és nekimegy Trumpnak

Emberiségellenes, felháborító!

Ezt az Egyesült Államokban dolgozó Illés Zoltán mondta a 24.hu-nak Donald Trump amerikai elnök döntéséről, amellyel kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

Az Orbán-kormány korábbi államtitkára azt tervezi, környezetvédő mozgalmat indít, mert Magyarországon gyakorlatilag nem foglalkoznak a Föld jövőjét érintő kérdéssel.

Illés Zoltán jelenleg a kormány által betámadott budapesti CEU tanára, de tavaly óta vendégprofesszorként az Egyesült Államokban, az Indiana Universy-n dolgozik. Kutatási témája épp a klímaváltozás és megújuló energiahordozók kapcsolatrendszere volt.

Az Indiana University a Trump döntése miatt kiemelten fontossá vált témában indított jelentős programot. Az egyetemi vezetés döntése alapján a következő öt évben saját forrásából 5 millió dollárt, azaz mintegy 1,5 milliárd forintot költenek arra, hogy konkrét programokat és terveket dolgozzanak ki a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz globális, összamerikai, és helyi állami szinten. Külön központot hoznak létre, amelyben az egyetem kutatói közül több mint százan, köztük vendégprofesszorok is részt vesznek.

Fotó: MTI / Nagy Lajos

Illés elmondta, hogy államigazgatási gyakorlattal rendelkező szakemberként ő is bekapcsolódik a programba.

Az amerikaiak nagy része szégyenkezik, és abban reménykednek, hogy az ipar és az amerikai gazdasági szereplők is tudatosítják magukban, hogy érdekük a klímaügy komolyabb kezelése és figyelembe vétele.

– mondta a volt államtitkár, aki úgy látja, a gazdasági érdekcsoportok és a városok vezetői öntevékenyen átveszik ebben a kérdésben az irányító szerepet a Trump-adminisztrációtól.

Bár Áder János köztársasági elnök egy székesfehérvári diáktalálkozón erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Egyesült Államok elnöke felmondta a párizsi egyezményt, Illés szerint szakmai munka kormányzati szinten nem folyik a témában Magyarországon.

Mindent elölről kell felépíteni, nem nukleáris erőműre, hanem a megújuló energia részarányának növelésére van szükség.

A klímaváltozás miatt több, komplexebb környezet- és természetvédelmi tervező munkára van szükség, és a 2018 utáni kormánynak is többet kell majd foglalkoznia a klímaváltozással, szögezte le a volt államtitkár.

Illés már kiutazása előtt is számos civil környezetvédelmi akcióval hívta fel magára a figyelmet. A legnagyobb feltűnést a városligeti fák védelmére szerveződött csoport melletti vehemens kiállásával keltette. 2016 márciusában a Liget egyik ingatlanának elfoglalása után annyira elszabadultak az indulatok, hogy a volt államtitkár a kamerák előtt üvöltözött a kiérkező rendőrökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik