Belföld

Megújulhat a Blaha Lujza tér

A budapesti Blaha Lujza tér felújításáról is dönthet a Fővárosi Közgyűlés szerdán, a tervek szerint a 1,8 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukció kivitelezése a jövő év végén kezdődne meg és 2019 végére fejeződhetne be.

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés szerint a Blaha Lujza tér rendezése évtizedek óta megvalósítandó cél, eddig koncepció szinten volt a tervezés. A tér megújulása a Nagykörút és a Rákóczi út forgalmas közlekedési csomópontjának gyalogosfelületi rendezését, továbbá a környező utcák, városrészek forgalomtechnikai felülvizsgálatát foglalja magában. A rekonstrukció a Rákóczi úton a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig terjedne.

A tér, ahol mindenkinek egyszerre fogy el a cigije
Hatvan éves a Blaha Lujza tér. Vagyis az, ahogy ma ismerjük. Képek és történelem.

A felújítás során a Blaha Lujza tér déli – központi – térrészének átalakítása során

  • rendeznék a zöldfelületeket,
  • kiterjesztenék a gyalogosfelületeket,
  • újragondolnák a tér funkcionális egységeit,
  • korszerűsítenék a közvilágítást,
  • új szökőkutat hoznának létre.

Mint a javaslatban olvasható, a tér központi részén lévő és a Corvin áruház előtt található parkolók felülvizsgálandók, azok megszüntetését javasolják. A tervek szerint az Europeum bevásárlóközpont és a Corvin áruház előtti szervizút megmaradna, továbbra is biztosítva a környéki mellékutcák kapcsolatát, valamint a Nagykörút és a Rákóczi út közötti “indirekt balos kapcsolatot”.

A Rákóczi út mentén a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig a teljes járdafelületet átépítenék az árkádok alatti területek rendezésével, továbbá a Rákóczi utat keresztező, “hiányzó” gyalogátkelők kialakításával. A tervek szerint lenne gyalogátkelő a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között, valamint a Blaha Lujza téren a Nagykörúttal párhuzamosan.

A Rókus-templom előtti térrész gyalogosbarát átalakítása és a Rákóczi út forgalomtechnikai korrekciója is a rekonstrukció részét képezi. “Új balos” kapcsolatok kialakítása révén csökkenne a forgalom a Belső-Erzsébetvárosban és a Belső-Józsefvárosban.

A felújításnak – mint írták – további fontos eleme a városrészek forgalmi rendjének felülvizsgálata, módosítása. A tervek szerint a csomópont aluljáróját is felújítanák.

A tervezés költsége 85 millió forint, ennek fedezete az idei költségvetésben elkülönített összeg.Az előterjesztésből az is kiderül, hogy összesen

  • 12 500 négyzetméternyi járda, gyalogosfelület,
  • 18 800 négyzetméter útburkolat és
  • körülbelül 500 négyzetméter zöldfelület

újulhat majd meg.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik