Belföld

Ennél frappánsabb utcaneveket nem nagyon találhattak volna ki Óbudára

aquincum (aquincum, )
aquincum (aquincum, )

Egyebek mellett Traianus, Septimius Severus és Lucius Verus római császárokról neveznének el utcákat a budapesti III. kerületben – írta meg a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének egyik előterjesztése alapján a Magyar Nemzet. Az utcanevek azért is frappánsak, mert Óbuda területén egykor Aquincum városa állt.

Az óbudai képviselő-testület még április végén döntött arról, hogy nevet ad öt, eddig jobbára csak helyrajzi számmal jelölt közterületnek, majd ezt a döntést terjesztette fel a közgyűléshez.

Ha megszavazzák, a Békásmegyeri lakótelepen lesz a Traianus tér, amely a 98-tól 117-ig uralkodó császárnak állít emléket. Traianus trónra lépése előtt egyebek mellett Pannonia kormányzója volt, császári testőrségét is innen származó katonákból válogatta, később innen vezetett hadat Dacia ellen – írja a Magyar Nemzet. Lucius Verus 161-től 169-ig volt császár, korábban ő is Pannonia kormányzója volt. Septimus Severus császárrá válása előtt a pannóniai légiók parancsnoka volt. Pertinax császár meggyilkolása után a légiók kiáltották ki császárnak Carnuntumban. Ő emelte colonia rangra, vagyis tette római jogú településsé Aquincum városát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik