Belföld

A kormány szerint elég, ha a szülők három nap hiányzást igazolhatnak

A gyermekorvosok egyesületének elnöke viszont legalább tizenöt napot lát indokoltnak.

Lényegesen jobb volna, ha a jelenlegi három helyett legalább tizenöt napi iskolai hiányzást igazolhatnának a szülők – véli a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Póta György a Magyar Nemzetnek azt mondta: azért lenne erre szükség, mert főleg a kisebb gyerekek esetében gyakran előfordul, hogy csak kicsit köhögnek, esetleg kisebb hasmenésük van, amivel nem feltétlenül kell orvoshoz menni. Az igazolás miatt mégis elviszik a gyereket a rendelőbe, ahol viszont a többi pácienstől komolyabb betegséggel is megfertőződhetne.

Az elnök szerint a szülők sokszor az orvosokat is nehéz helyzetbe kényszerítik azzal, hogy arra kérik őket: írják ki a gyereket, mert fáradt, kimerült, és emiatt elaludt. Ilyenkor nehéz az orvosoknak nemet mondani, főleg ha bizalmi kapcsolatban állnak a szülőkkel – magyarázta.

A szabályok változtatását azonban nem tartja indokoltnak a kormány. Rétvári Bence államtitkár válaszából, melyet Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott, kiderül: eddig nem érkezett panasz azzal kapcsolatban, hogy a szülők csak három napot igazolhatnak, a hatályos előírások megfelelő jogi keretet nyújtanak a rugalmas, az adott iskola helyi sajátosságait figyelembe vevő szabályozáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik