Belföld

Orbánnak nincs kultusza

Horthy Miklós, Kádár János és Orbán Viktor nehezen hozhatók közös nevezőre – mondta a Népszavának adott interjúban Romsics Ignác történész. Az egyetemi tanár rámutatott, hogy Horthy és Orbán demokratikus körülmények között került hatalomra, Kádár pedig nem. Ugyanakkor Horthy és Kádár körül alakult ki valamiféle kultusz. Ezt nem mondhatja el magáról Orbán, aki ma népszerűtlenebb, mint Botka László szegedi polgármester. Horthy és Kádár nem volt leváltható, Orbán szerinte az. Az MTA tagja ugyanakkor kiemelte, hogy egyiküket sem istenítette vagy isteníti mindenki, társadalmi elfogadottságuk teljesítményük megítélésének függvényében változik.

Romsics, akinek az Ünnepi Könyvhétre jelent meg A Horthy-korszak című kötete, a kormányzó megítélését érintő kérdésre elmondta, a második világháborús magyar részvétel, már csak az ország földrajzi elhelyezkedése miatt is, aligha volt elkerülhető, szerinte hibának az tartható, hogy Magyarország már akkor belépett, amikor még nem volt szükségszerű. Úgy véli, minél tovább kitartottunk volna a Teleki Pál javasolta “fegyveres semlegesség” mellett, annál kisebb veszteségekkel zárult volna számunkra a háború.

Romsics a zsidótörvények kapcsán megemlíti, hogy tény: a zsidóellenesség 1920-tól állami szintre emelkedett idehaza.

Maga a rendszer szerinte autoriterként írható le, kulcseleme a korlátozott és részben nyílt választójog, amelynek segítségével a kormánypárt folyamatosan kétharmad körüli többséggel rendelkezett a parlamentben. A kormányt lehetett bírálni, megbuktatni viszont nem.

Romsics nem tartja diktatúrának Horthy rendszerét, mert a politikai és a szellemi élet a pluralizmus elvei szerint szerveződött, ám demokráciának sem, mert az állampolgári egyenlőség elve nem érvényesült.

Az aktuális kormánypárt Brüsszel-ellenessége szerinte jól beilleszthető a kurucos hagyományvilágba, a sorosozás pedig a bűnbakképzés tipikus példája.

Romcsis azt mondja: “Az ilyesmikre mindig és mindenütt vannak vevők”. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik