Belföld

Volt miniszter védi a kormány által leterroristázott szír férfit

Ahmed H., aki a kormány menekültellenes propagandájának reklámarca lett, első fokon tíz évet kapott. Jövő héten jön a másodfok.

Új védője van a szír Ahmed H-nak, akit tavaly első fokon tíz év fegyházra ítéltek terrorizmus vádjával. A Magyar Idők azt írja, Bárándy Péter volt szocialista igazságügyi miniszter képviseli a férfit. A kormánypárti lap úgy tudja, Ahmed H. családja döntött az új ügyvéd meghatalmazásáról, akit korábban kirendelt védőként Sebők Balázs szegedi ügyvéd képviselt.

A vád szerint a férfi 2015 szeptemberében a röszkei határátkelőnél „erőszakkal próbálta a rendőrséget kényszeríteni”, hogy engedje be Magyarországra a szerb oldalon feltorlódott tömeget. Azzal vádolták, hogy megafonba beszélt, rázta a kordont, dobálta a rendőrsorfalat és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére. Ahmed H. egyébként már tíz éve Cipruson élt, azért volt Röszkén, mert menekültként érkező szüleit kísérte.

Védőügyvédje szerint Ahmed H. a kormány migránsellenes propagandájának „reklámarca”. Decemberben az amerikai külügy aggodalmát fejezte ki az ítélet miatt, amire az Európai Parlament is kitért a Magyarországot elítélő határozatában. Szijjártó Péter erre felháborodottan közölte, hogy az Európai Parlament „terrorizmus miatt elítélt embert menteget”, a kormány pedig jelezte, hogy nemzetközi fórumokhoz fordul az EP-határozat miatt. A kormánypropaganda és a szélsőjobboldali média egyébként karöltve terroristának nevezi a férfit beszámolóiban.

Ahmed H. másodfokú tárgyalását június 15-re tűzték ki a Szegedi Ítélőtáblán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik