Belföld

Otthagyta a közösségi oldalakat a zaklatott youtuber

Szente Krisztián szerint ilyen szinten már nincs értelme harcolni. Ugyanakkor antibullying kampányt indít.

Szomorú levelet kaptunk Szente Krisztiántól – ő az a youtuber, akit ismeretlen tettesek zaklatnak az interneten, és most már telefonon keresztül is.

„El kellett jutnom arra a szintre, hogy töröltem a Facebook-oldalam és a videóimat a Youtube-ról”

– így kezdődik az üzenet, amelyből kiderül, hogy a zaklatók jelentgetni kezdték a Facebooknak Krisztián posztjait, így fennállt a veszélye, hogy ki fogják zárni őt a közösségi oldalról.

Döntenem kellett, hogy megvédem a saját és a szeretteim privát profilját, és elérhetetlenné teszem az oldalt, vagy örökre kitiltanak minket a Facebookról. Mivel ugyanez ment Youtube-on is, így jobbnak láttam, ha onnan is eltüntetek mindent, mert ez már tényleg egzisztenciálisan is fenyegető. Nekem sosem lesz annyi időm és energiám a felületeim védelmére, mint azoknak, akik ezek tönkretételében érdekeltek. De annyi kreativitásom és kitartásom mindig lesz, hogy jobbat és minőségibbet építsek.”

Krisztián állítja, hogy cikkünk nyomán néhányan ugyan leálltak a zaklatással – nyilván érzik, hogy érdemben eljárhatnak ellenük a hatóságok –, de a csoport vezetője a leírtakat a személye ellen irányuló támadásnak vette, és most minden eszközt megragad, hogy a lehető legalpáribb módon járassa le, lehetetlenítse el őt.

Továbbra is büntetlenül híresztelheti rólam, hogy drogos vagyok, és attól nézek ki úgy, ahogy. Írogathat kamu maileket, amiket úgy állíthat be, mintha közeli ismerőseimtől kapott volna, illetve minden retorzió nélkül hazudhatja, hogy ezt vagy azt az embert feljelentettem, és ezt a hamis infót a képemmel és nevemmel minden gond nélkül küldözgetheti szélsőséges portáloknak.”

Ezek után ismét beszéltünk Krisztiánnal, aki úgy látja, nincs értelme harcolni a megszállottak ellen, mert a

felhasználási feltételek pont annyira védik a pszichopatákat, mint a normális embereket.

A youtuber ennek ellenére továbbra is fog videókat gyártani professzionálisabb platformokra, és a közösségépítésről sem tett le. Ügynökségi ismerőseivel úgy döntöttek, hogy a történtek nyomán komoly anticyberbulling-kampányba kezdenek: nemcsak a problémára kívánják felhívni a figyelmet, de ha lehet, alternatív megoldásokkal és tippekkel szolgálnak és félelemmentes alkotásra buzdítanak mindenkit.

Tart a nyomozás az ügyben

Ismét megkerestük a rendőrséget, van-e fejlemény az ügyben. Válaszukból kiderült, hogy a nyomozás továbbra is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik