Belföld
AppleMark

Agyhártyagyulladás: ingyen aggályos az oltás, 108 ezerért nem

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 06. 08. 09:13

A Miniszterelnökség szerint "hamis biztonságérzetet" kelt a vakcina.

Az újabb tragédia után (egy hat hónapos kisbaba halt meg) a Magyar Nemzet azt akarta megtudni, miért nem ingyenes az agyhártyagyulladás elleni oltás. A lap elképesztőnek nevezi a magyarázatot, amit a Miniszterelnökség adott.

A kormány a vakcina által keltett „hamis biztonságérzet” és a tisztázatlan klinikai hatékonyság miatt nem teszi ingyenessé az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást.

108 ezerért kapható

A vakcina darabja 27 ezer forintba kerül, ebből négy kell (és 108 ezer forint) egy csecsemő teljes  védettségéhez. Egyéves kor felett elég két oltás is, de a megbetegedések felét éppen éppen 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják. Lázár János korábban azt ígérte, fontolóra veszik az ingyenes oltások körének kiterjesztését, de végül ezt elvetették, noha a C mellett a B típus okozza a legtöbb gennyes agyhártyagyulladást.

Azért nem akarják ingyenessé tenni vakcinát, mert a hamis biztonságérzet veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését, kezelését, tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is.

Az elutasítás indokai között szerepel az is, hogy a vakcina „szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban”, ami megzavarhatja az életkorhoz kötött védőoltások rendjét. Az orvosok egyébként erre minden kötelező, ingyenes védőoltás esetén is felhívják a figyelmet.

Kérdéses a hatékonyság, de törzskönyvezték

A kormányzat a már 2012-ben törzskönyvezett és 2014 óta gyógyszertári forgalomban kapható védőoltás hatékonyságát illetően is vannak kételyei.

Az oltás klinikai hatékonysága még tisztázatlan, alkalmazásával kapcsolatban a mai napig kevés a tapasztalat és a nemzetközi ajánlás. (…) a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet.

Az agyhártyagyulladás elleni oltások ügye tavaly került a figyelem középpontjába, amikor egy budapesti gimnazista meghalt a betegségben. A kormány akkor 2 éves korig ingyenessé tette az ugyancsak agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni – mindössze ezer forintos – oltást.

AppleMark
Csak részben véd agyhártyagyulladás ellen az ingyenessé tett védőoltás
A teljes védettséghez továbbra is mélyen zsebbe kell nyúlni, pánikra azonban nincs ok.

Egyébként ha az állam átvállalná az agyhártyagyulladás valamennyi fajtája ellen szükséges védőoltás költségét, 17-18 milliárd forintból megoldhatná az évente születő csecsemők védelmét.

 

Bár a védőoltási rendszer kibővítését a kormányzat vizsgálja, ennek a Magyar Nemzet szerint sem az idei költségvetés módosításában, sem a jövő évi büdzsé tervezetében nincs nyoma.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.