Belföld

Tényleg Soros irányítja az országot?

Bejött-e a Fidesznek a Soros György elleni kampány? Mit gondolnak az emberek a magyar-amerikai milliárdos befolyásáról? Erről készített felmérést a Republikon Intézet a 24.hu megbízásából.

Nagyjából a társadalom 40 százaléka osztja a kormányzati álláspontot arról, hogy Soros Györgynek érdemi befolyása van a magyar politikára, ezért indokolt fellépni ellene; a Fidesz-szavazóknak a 70 százaléka így gondolkodik – derül ki abból a felmérésből, amelyet a Republikon Intézet készített a 24.hu megbízásából.

A teljes népesség 23 százaléka gondolja úgy, hogy Soros nem avatkozik a magyar politikába, ezért az ellene való fellépés csak kommunikációs trükk a Fidesz részéről. Nem meglepő, hogy a kormánypárti szavazóknak mindössze 9 százaléka gondolkodik így.

A válaszadóknak egy ötfokozatú skálán kellett elhelyezniük az álláspontjukat. Az 1-es válasz volt az, hogy Sorosnak érdemi befolyása van a magyar politikára, a 2-es, hogy inkább így gondolják, és így tovább. Sokan bizonytalanok a magyar-amerikai milliárdos politikai szerepét illetően: 20 százalék a két állítás között félúton lévő, semleges opciót választotta, 17 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni. A bizonytalanok tehát ebben az ügyben is bizonytalanok – nem veszik be a kormánypropagandát.

Mindez azt mutatja, hogy a hónapok óta tartó sorosozás egyelőre kevésbé látszik működni, mint a korábbi kormányzati kommunikációs üzenetek.

Amikor például a Republikon 2015 őszén a menekültek megítéléséről kérdezte az embereket, a teljes népesség 67 százalék vélekedett úgy, hogy veszélyt jelentenek az országra, ezért nem szabad beengedni őket, a Fidesz-szavazóknak pedig csaknem 80 százaléka gondolta így.

Meglepő lehet, hogy a Jobbik szavazótáborában 33 százalék tartja jelentősnek Soros politikai befolyását és további 5 százalék hajlik inkább erre a válaszra, de majdnem ugyanennyien gondolják – teljes meggyőződéssel vagy inkább – úgy, hogy Soros démonizálása csak a Fidesz kommunikációs trükkje. Ez újabb bizonyítéka lehet a Jobbik néppártosodásának, egyúttal értelmet adhat annak, hogy némileg váratlanul Vona Gábor Jobbik-elnök is kiállt a kormányzati propagandában csak Soros-egyetemként emlegetett CEU mellett.

Ugyanakkor a baloldali-liberális szavazótábor sem kritikátlan Sorossal: 23 százalék választotta a kérdőíven az első két opció valamelyikét, vagyis azt, hogy Sorosnak valóban nagy befolyás van a hazai politikára, ezért fel kell lépni ellene, igaz, pont kétszer ennyien, 46 százaléknyian csak hangulatkeltésnek tartják a Soros-ellenes kampányt.

A kiemelt képet és az infografikát Besenyei Violetta készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik