Belföld

Fel kellett világosítani a debreceni erőszakolót: attól, hogy nincs aktus, az még szexuális erőszak

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

bűnügyes. 2017. 06. 02. 10:59

Ítéletet hirdetett a Debreceni Járásbíróság pénteken a férfi ügyében, aki tavaly októberben rátámadt egy nőre a debreceni könyvtárnál és megerőszakolta. Első fokon

többszörös visszaesőként, halmazati büntetésül kilenc év fegyházbüntetést kapott szexuális erőszak és kifosztás bűntette, valamint súlyos testi sértés kísérlete miatt.

A bíró emellett tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte a csaknem 1 millió 800 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.  A férfi a döntés szerint nem bocsátható feltételesen szabadlábra.

A bíróság jórészt elfogadta azt, ami a vádiratban állt. Eszerint a férfi október 8-án este a belvárosban szórakozott és ivott. A lány szintén a belvárosban időzött, majd éjszaka a barátjához ment, ahonnan viszont hajnali 4 körül feldúltan távozott.  A Hadháziról a Nyíl utcára ment gyalog, a villamos felé.  Már a  könyvtárnál  járt, amikor

V. J. a háta mögé lépett és hátulról átkarolta. A férfi megemelte a  167 centiméter magas, 52 kilós lányt és a Bem téren lévő bokros, parkos részhez tolta.

A lány igyekezett szabadulni a szorításából, de nem sikerült neki.

Közben a vádlott közölte vele, hogy meg fogja erőszakolni. A parkban a lány segítségért kiabált, próbálta megütni támadóját, aki emiatt egyre agresszívabbá vált és legalább négyszer ököllel fejen és tarkón ütötte, közben azt mondta neki, hogy a mai napot nem fogja túlélni.

A lány emiatt nem mert tovább ellenkezni, így a férfi le tudta venni róla az alsó ruházatot és  “szexuális aktusra kényszerítette”. Az áldozat  kérlelte, hogy hagyja abba, azt mondta, inkább ad neki pénzt, csak engedje el.  Rövid idő után a  támadó  megállt és közölte: elfogadja az ajánlatot. A lány kivett 13 ezer forintot a táskájából, a férfi pedig elszaladt a Nagyerdő felé.

Az áldozat a Bem téri zebrához ment és egy arra haladó taxistól kért  segítséget, nem sokkal később pedig rendőrök érkeztek a helyszínre. A férfiról a támadás után fantomkép készült, végül nem sokkal karácsony előtt sikerült elkapni.

Fotó: police.hu

Fejes Sándor bíró indoklásában kiemelte: a sértett vallomását szinte egy az egyben alátámasztotta a vádlott beismerő vallomása. A történéseket a genetikai vizsgálat is igazolta.

Bár a vádlott azt megkérdőjelezte, hogy ténylegesen történt-e szexuális aktus, a bíró elmagyarázta neki: ez a cselekmény a törvény értelmében közösülés nélkül is szexuális erőszaknak számít. A férfi arról is beszélt,  hogy eszébe jutott a saját lánya,  elsősorban ez ösztönözte arra, hogy “abbahagyja cselekményét”. Emellett a felajánlott pénz is motiválta. A bíróságon azt mondta, mélyen megbánta a történteket és élete végéig hordozni fogja a szégyent.

A bíróság ezt a megbánó magatartását és beismerő vallomását enyhítő körülményként értékelte. Súlyosító körülménynek tekintette azonban azt, hogy ittas állapotban követte el a bűncselekményt, illetve, hogy megszaporodott a hasonló bűncselekmények száma. Hozzátette:

egy védtelen nő nem válhat bűncselekmény áldozatává, a törvénynek meg kell őt védenie.

Az ítélet nem jogerős: az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kér, a vádlott és védője pedig már fellebbezett is. A férfi marad előzetes letartóztatásban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.