Belföld

2022-ig eltiltotta a Várkert Bazár igazgatóját a cégvezetéstől a bíróság

Nem vezetek céget. Még egyszer mondom: nem vezetek céget.

Ezt Sikota Krisztina, a Várkert Bazár kulturális igazgatója hangoztatta a 24.hu-nak, miután megkérdeztük, érinti-e az állami intézmény menedzsmentjében betöltött pozícióját, hogy – mint megtudtuk – a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága öt évre eltiltotta őt a cégvezetéstől.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A bírósági eljárás megindítását a Nemzeti Adó-és Vámhivatal kezdeményezte, mert Sikota Krisztina betéti társasága több mint 700 ezer forint köztartozást halmozott fel. A cég nem tett eleget a fizetési felszólításoknak, a vagyonfelmérésből pedig kiderült, hogy vagyona sincs, minden pénzt kivettek belőle, ezért még a felszámolási költségeket sem lehet behajtani rajta.

A cégbíróság elrendelte a bt. kényszermegszüntetését, és úgy döntött, hogy a cégvezető

Sikota 2022-ig nem szerezhet gazdasági társaságban kizárólagos vagy többségi befolyást, nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelős tagjává, egyéni cég tagjává, továbbá nem lehet cég vezető tisztségviselője.

Úgy tudjuk, Sikotának a döntés miatt már búcsút kellett mondania egyik politikai megbízatásától: egy hete távolították el a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont felügyelőbizottsági elnöki posztjáról. Ezt Vincze Géza, a testület MSZP-s tagja kérdésünkre meg is erősítette. Vincze elmondta, meglepetéssel értesült a cégbírósági eltiltásról, mert hivatalosan nem közölték vele, miért van szükség a személycserére a háromtagú bizottságban.

A budai Vár és a háromszor átadott Várkert Bazár üzemeltetését végző cégek ügye a napokban került újra reflektorfénybe, mert kiszivárgott, hogy a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség átvilágította működésüket, és állítólag azt állapította meg, hogy szabálytalanságok, sorozatos gondatlanságok és pénzügyi visszaélések jellemezték az elmúlt évek gazdálkodását.

Az átvilágítás nyomán úgy tűnt, le is váltják Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t párhuzamosan igazgató Gyutai Csabát, Zalaegerszeg korábbi fideszes polgármesterét.

A NAV-val konfrontálódott Sikota Krisztina jelenleg is a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális igazgatói posztját tölti be. Az eltiltással kapcsolatban nem volt hajlandó bővebben nyilatkozni.

A nyelvtanári végzettségű fideszes Sikota a XII. kerület önkormányzati képviselőjeként szerzett tapasztalatot kulturális események szervezésében. Vezetésével pár éve olyan rendezvényt is összehoztak, ahol vendégként Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó ült a színpadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik