Budapest, 2014. november 15.
A Várkert Bazár esti díszkivilágításban 2014. november 15-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Belföld

2022-ig eltiltotta a Várkert Bazár igazgatóját a cégvezetéstől a bíróság

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 06. 02. 16:41

Nem vezetek céget. Még egyszer mondom: nem vezetek céget.

Ezt Sikota Krisztina, a Várkert Bazár kulturális igazgatója hangoztatta a 24.hu-nak, miután megkérdeztük, érinti-e az állami intézmény menedzsmentjében betöltött pozícióját, hogy – mint megtudtuk – a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága öt évre eltiltotta őt a cégvezetéstől.

Budapest, 2016. január 28.
Sikota Krisztina, a Várgondnokság kulturális igazgatója beszél a Virtuózok Viadala komolyzenei hangversenysorozat folytatásáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Várkert Bazárban 2016. január 28-án. A tavaly októberben kezdődött és idén nyárig tartó hangversenysorozat következő, február 27-i rendezvényén a hegedű áll a középpontban, a sztárvendég Alexander Rybak norvég hegedűs-énekes lesz.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A bírósági eljárás megindítását a Nemzeti Adó-és Vámhivatal kezdeményezte, mert Sikota Krisztina betéti társasága több mint 700 ezer forint köztartozást halmozott fel. A cég nem tett eleget a fizetési felszólításoknak, a vagyonfelmérésből pedig kiderült, hogy vagyona sincs, minden pénzt kivettek belőle, ezért még a felszámolási költségeket sem lehet behajtani rajta.

A cégbíróság elrendelte a bt. kényszermegszüntetését, és úgy döntött, hogy a cégvezető

Sikota 2022-ig nem szerezhet gazdasági társaságban kizárólagos vagy többségi befolyást, nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelős tagjává, egyéni cég tagjává, továbbá nem lehet cég vezető tisztségviselője.

Úgy tudjuk, Sikotának a döntés miatt már búcsút kellett mondania egyik politikai megbízatásától: egy hete távolították el a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont felügyelőbizottsági elnöki posztjáról. Ezt Vincze Géza, a testület MSZP-s tagja kérdésünkre meg is erősítette. Vincze elmondta, meglepetéssel értesült a cégbírósági eltiltásról, mert hivatalosan nem közölték vele, miért van szükség a személycserére a háromtagú bizottságban.

A budai Vár és a háromszor átadott Várkert Bazár üzemeltetését végző cégek ügye a napokban került újra reflektorfénybe, mert kiszivárgott, hogy a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség átvilágította működésüket, és állítólag azt állapította meg, hogy szabálytalanságok, sorozatos gondatlanságok és pénzügyi visszaélések jellemezték az elmúlt évek gazdálkodását.

Az átvilágítás nyomán úgy tűnt, le is váltják Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t párhuzamosan igazgató Gyutai Csabát, Zalaegerszeg korábbi fideszes polgármesterét.

A NAV-val konfrontálódott Sikota Krisztina jelenleg is a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális igazgatói posztját tölti be. Az eltiltással kapcsolatban nem volt hajlandó bővebben nyilatkozni.

A nyelvtanári végzettségű fideszes Sikota a XII. kerület önkormányzati képviselőjeként szerzett tapasztalatot kulturális események szervezésében. Vezetésével pár éve olyan rendezvényt is összehoztak, ahol vendégként Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó ült a színpadon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.