Budapest, 2017. január 23.
A veronai buszbaleset egyik túlélőjét (j) öleli egy lány a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál 2017. január 23-án. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.
MTI Fotó: Kallos Bea
Belföld

Romániában akár 50 millió forintot is kaphatnának a veronai buszbalesetben meghalt gyermekek szülei

24.hu
24.hu

2017. 06. 01. 18:50

Korábban a témában:

Akár 50 millió forintnak megfelelő sérelemdíjat is kaphatnának a veronai busztragédiában meghalt gyermekek szülei, ha Romániában vagy Csehországban élnének, viszont ehhez képest a magyar biztosító 6 millió forintot ajánlott nekik – erről beszélt az egyik szülőt képviselő ügyvéd az I/I Azurák Csabával című műsor felvételén a TV2-n. Az ügyvéd azt mondta, hogy korábban már Magyarországon is ítéltek meg magasabb, 12 millió forintos kártérítést. Az érintett szülő azt mondta, hogy sok méltánytalanság érte őket az utóbbi 4 hónapban.

Gyakorlatomban már volt olyan, hogy 12 millió forintot ítéltek meg korábban nem vagyoni kártérítés jogcímén

– mondta az I/I Azurák Csabával című műsor felvételén Sipos Balázs Tihamér ügyvéd, aki a veronai busztragédia egyik áldozatának szüleit képviseli. Szerinte az a hatmillió forint, amit az ügyet kezelő biztosító a szülőknek nemrég felajánlott, a korábban, más balesetek esetén fizetett kártérítési összegekhez képest egy közepes összeg. Szerinte a Magyar Biztosítók Szövetsége sem mond igazat akkor, amikor azt állítja, hogy a 6 millió forintos kártérítés a magyar bírói gyakorlatban szokásos legmagasabb összeg.

Budapest, 2017. január 23.
A veronai buszbaleset egyik túlélőjét (j) öleli egy lány a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál 2017. január 23-án. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.
MTI Fotó: Kallos Bea
Veronai buszbaleset: méltatlanul bánnak a hozzátartozókkal
A biztosító olyan összeget utalt ki, amit nem fogadtak el a családtagok. Szendrei Mónika a lányát veszítette el a balesetben, szerinte a külügy nem tartja velük a kapcsolatot, Balog Zoltán szavai pedig felháborítók.

A Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője szerint viszont a 6 millió forint az a korábbi bírói gyakorlatban alkalmazott összegek felső határához közelít. Arra a felvetésre, hogy Sipos Balázs Tihamér szerint fizettek már korábban Magyarországon is 12 millió forintos nem vagyoni kártérítést, azt mondta: “ez valami félreértés lehet”. Szerinte egyébként a biztosítók kiemelten kezelik a veronai buszbaleset ügyét, és korrektül járnak el a sérelemdíjak kifizetésekor is.

Sipos Balázs Tihamér szerint az olasz jog szerint ügyfelének akár 120 millió forintos kártérítés is járhatna, de még a Magyarországhoz hasonló gazdasággal rendelkező államokban is magasabb összeget fizetnének a biztosítók.

Ha nem is az olasz jogot vesszük alapul, hanem adott esetben mondjuk Csehországot vagy Romániát, mindkét országban 30 és 50 millió forint közötti ez az összeg, amit hasonló esetekben megítélnek

– mondta.

Szendrei Mónika szerint a felajánlott 6 millió forintos kártérítési összeg nem méltó a baleset áldozatainak emlékéhez. “Az itt maradt testvérek miatt is, és a hátramaradottak miatt, amihez a gyermekeinknek joga van, azt mindenképpen meg kellene kapnia a családoknak” – mondta a TV2 stúdiójában a balesetben meghalt Eszter édesanyja. Arról is beszélt, hogy a biztosító által felajánlott alacsony összeg csak az egyik az őket ért méltánytalanságok sorában. “A legfontosabb az a felelősségvállalás. Amit mi szeretnénk tudni, hogy például a busztársaság vezetője miért nem áll bele a felelősség elvállalásába”- mondta.

Azon is megdöbbentek, hogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője nemrég azt mondta: a veronai buszbaleset nem iskolai rendezvény keretében következett be, ezért a KLIK nem tud fellépni a károsultak nevében.

Valamennyien megdöbbentünk ezen a kijelentésen. Azt gondolom, hogy teljesen méltatlan a gyerekek emlékéhez egy ilyen kijelentést tenni, hiszen iskolaidőben történt a baleset, az iskola szervezte, a tanároknak adtuk át a gyerekeket.Tehát egyáltalán nem értjük ennek a kijelentésnek az alapját

– mondta Szendrei Mónika a műsor felvételén.

Sipos Balázs Tihamér ügyvéd arról is beszámolt, hogy az olasz hatóságok elküldték Magyarországra a vizsgálati anyagokat, azok fordítása jelenleg is zajlik. Az ügyvéd azt mondta, hogy az iratok megismerése után kiderülhet, hogy a Verona közelében futó autópálya fenntartójának van-e a felelőssége a balesetben. Ha van, akkor tőlük követelik majd a kártérítést – tette hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.