Belföld

Minden korábbinál jobb éve volt Mészáros Lőrincnek

5,2 milliárd forintnyi osztalékot vett ki cégeiből a felcsúti polgármester és felesége, ez rekord.

Továbbra is felívelő pályán van az ország ötödik leggazdagabb emberének tartott, egy év alatt 100 milliárdos becsült vagyongyarapodást felmutató Mészáros Lőrinc. És ez nemcsak abból látszik, hogy cégével együtt megszerezte az ötödik legnagyobb hazai bank, az MKB fele fölötti befolyást.

A nagyobb forgalmú cégeinek tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolókat átnézve az a kép rajzolódik ki: még akkor is soha nem látott profitot fialt a birodalom, ha voltak cégek, amelyeknek a forgalma jelentősen esett. Így rekordösszeg állt a házhoz Mészároséknál.

  • A felcsúti polgármester egyik fő cége a feleségével fele-fele arányban tulajdonolt Mészáros és Mészáros Kft., amely az építőiparban erős. Mivel azonban az uniós projektek csak nehezen indulnak be, ez a cég megtorpant tavaly: az árbevétele a megelőző évihez képest megfeleződött, de azért így is 9,2 milliárdot tett ki. A nyereség is hasonló pályát írt le: 1,7 milliárd adózott eredményt tud felmutatni a vállalkozás, amit csaknem teljes egészében ki is vesz a cégből osztalékként a Mészáros-házaspár.
  • Az agrárbirodalmának központi cége, a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, húskészítmények előállításával, malomiparral foglalkozó Búzakalász 66 Felcsút Kft. sem volt sokkal jobb bőrben, árbevétele minimálisan, 1,8-ról 1,6 milliárdra, a nyeresége 285 millióról 17,5 millióra esett.
  • Viszont a vasútépítésekkel és -felújítással, villamosberendezések gyártásával foglalkozó R-Kord Kft. igazán nagyot kaszált. Árbevétele csaknem megháromszorozódva 17 milliárdra, a profitja megötszöröződve 3,6 milliárd forintra nőtt – utóbbit ki is vette a cég egyszemélyi tulajonosa, Mészáros Lőrinc osztalékként.

Az ásványvízbiznisz bejött, az agrárcég szenved

Mészáros érdekeltségének számít mások mellett a Vivienvíz Kft., ami ásványvizet állít elő, ennek árbevétele megnégyszereződött, a profitja meghatszorozódott egyetlen év alatt. Az agrárbirodalmának másik fő cégének tartott Aranykorona Zrt. árbevételben duplázódott, az adózott eredménye azonban az ötödére esett.

Ezzel elérünk oda, hogy a cégekben képződött nyereségből minden eddiginél több osztalék ütötte Orbán Viktor jó barátjának a markát.

Több vállalkozásánál nem fizettek osztalékot, de így is 5,2 milliárd forintot vesz ki a Mészáros-házaspár a vállalataiból. (A Mészároshoz köthető cégekből száznál is több van, azokat folyamatosan nézzük, és ha valami érdekeset látunk, külön cikkben foglalkozunk vele.)

De érdemes még említést tenni két további ágazatról, amelyben érdekelt az egykori gázszerelő.

  • A klímabiznisz is jól fial. Két cégével is érdekelt ebben, mindkettőben 20-20 százaléknyi tulajdonrésze van. A CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. 7,5 milliárdos, a CLH Klímaszervíz Kft. csaknem 1,7 milliárdos forgalmat tud felmutatni, a kettő profitja 50 millió forintra rúg.
  • A Népszabadságot tavaly ősszel bezáró Mediaworksot tulajdonló Opimus Group Nyrt. forgalma 11-ről 15 milliárdra hízott, igaz, ez csak ahhoz volt elég, hogy a megelőző évi 2,2 milliárdos veszteség apadjon 930 millióra. A lapfelvásárlásokhoz a pénzt 6,2 milliárdos kötvénykibocsátással előteremtő Opimus Press Zrt. ugyan szerény, 8 milliós nyereséget termelt, de ezt úgy, hogy a bő 100 milliós kamatfizetést az adósság után letudta a cég.
MTI

A Mészáros-féle vállalatbirodalom teljesítménye teljesen beleillik abba a nagy képbe, hogy a 2015. februári G-nap után kegyvesztett Simicska Lajos cégei már húsbavágóan érzik a miniszterelnökkel való szakítást, az új üdvöskék pedig fokozatosan nőnek egyre nagyobbra.

Mészáros Lőrinc ráadásul folyamatosan gyarapítja cégbirodalmát: az idén egyik vállalata felvásárolta a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a kempingek nagy részét birtokló Balatontouristot, feltűnt Demján Sándor borászati cégei körül, beszállt egy energiacégbe, és immáron a gabonafeldolgozásban is érdekelt.

(A 2016-os céges beszámolókból több cikket is írtunk, amelyeket itt és itt gyűjtünk, a lista bővülni fog, mert még mindig érkeznek be dokumentumok a május 31-i leadási határidő után is.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik