Belföld

“Az átlagostól kicsit eltérő diákok jövőjét teszik tönkre”

Megírtuk, hogy 112 igen, 56 nem szavazattal kedden elfogadta a parlament a köznevelési törvény azon módosítását, amely 2018-tól például megszünteti annak a lehetőségét, hogy a tanulási nehézséggel (például diszkalkulia, diszlexia enyhébb formáival) küzdő gyerekek bizonyos tantárgyak esetén felmentést kapjanak az osztályzás alól.

A CEU-ügynél is durvább dolog történhet az oktatással
A minisztérium épp a húsvéti ünnepekre időzítette egy törvényjavaslat véleményezését, ami sok magyar diákra nézve súlyos következményekkel járhat.

 

A módosítás ráadásul lehetőséget ad arra, hogy – megfelelő számú szakember híján – ne csak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel.

Mivel most Áder Jánoson a sor, hogy aláírja és kihirdesse a törvényt, egy szülő nyílt levelet írt a köztársasági elnöknek – az írás az eduline.hu-n jelent meg.

Íme a levél:

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

05.30-án elfogadta az Országgyűlés a közoktatási törvény módosítását, melyet csak Taigetosz törvényként emlegetnek.
 
A törvény 19§-a értelmében a tanulási nehézségekkel küzdő tanulóktól elveszik annak a lehetőségét, hogy egyes tantárgyakból vagy tantárgy részekből az értékelés, minősítés alól felmentést kapjanak.

Önök ezt azzal indokolják, hogy ha felmentést kap a gyermek, akkor nincs motiválva, hogy leküzdje a nehézségeit. Azt gondolom Elnök Úr bölcsebb ennél.

Ha egy kisgyermeknek folyamatosan kudarcai vannak, egy-egy tantárgyból folyamatosan nagyon gyenge osztályzatot kap, akkor ez Ön szerint motiválni fogja?

Sokkal inkább feladja az egészet és abból sem lesznek jó eredményei, amiből egyébként lehetne. Arról nem beszélve, hogy a továbbtanulási lehetőségei is jelentősen romlanak, hiába tehetséges.

A 10§ értelmében az értelmi fogyatékos tanulókat ezentúl nem csak gyógypedagógus taníthatja. Egy értelmi fogyatékos gyermek mozgásfejlesztése rendkívül fontos, hiszen a mozgás nagyon sok mindent fejleszt agyi területen. Egy értelmi fogyatékos gyermeknek minden tantárgy fontos, nagyon nem mindegy, hogy egy gyógypedagógus belecsempészi az összes tanórájába a fejlesztési lehetőségeket, vagy egy „sima” pedagógus próbálja tanítani a gyermeket.

Ha végiggondolja Elnök úr ezeket, akkor láthatja, hogy valóban rendkívül hátrányos helyzetbe hozza a törvény az átlagostól valamiben eltérő tanulókat. Kérem Elnök Úr, ne írja alá a törvénymódosítást!

Gondolja végig, hogy ezzel a törvénnyel tehetséges, de az átlagostól kicsit eltérő diákok jövőjét teszik tönkre.

Üdvözlettel: Lukácsi Krisztina, egy anya

Ajánlott videó

Olvasói sztorik