Belföld

Az oktatási jogok biztosa szerint a “diszesekre” nem vonatkozik a Taigetosz-törvény

Megírtuk, hogy 112 igen, 56 nem szavazattal kedden elfogadta a parlament a köznevelési törvény azon módosítását, amely 2018-tól például megszünteti annak a lehetőségét, hogy a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek bizonyos tantárgyak esetén felmentést kapjanak az osztályzás alól. A módosítás ráadásul lehetőséget ad arra, hogy – megfelelő számú szakember híján – ne csak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel.

A hvg.hu-nak azonban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa azt mondta, hogy a diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás gyerekekre nem vonatkozik a törvény, hiszen a jogszabályban említett BTMN kategória nem fedi le a saját nevelési igényű kategóriát. A “diszesek” pedig ebbe a kategóriába tartoznak.

Taigetosz-törvény: szorongóbbá válnak a jegyek miatt rettegő gyerekek
A kormány szerint felmentés helyett fejlesztésre lenne szükség, de ennek nem adottak a feltételei.

Szerinte a törvénymódosítás egyáltalán nem olyan brutális, mint a Taigetosz, hiszen

a BTMN nem fogyatékossági kategória, az ide tartozó gyerekeket ezen a nehézségen át kell lendíteni pedagógiai eszközökkel.

Az oktatási jogok biztosa szerint a cél az, hogy hozzásegítsék a gyerekeket ahhoz, hogy számot adhassanak tudásukról. Aáry úgy tudja, hogy a törvénymódosítás előtt egyeztettek a gyógypedagógiai szakmával, de mivel ekkora a zavar a törvénnyel kapcsolatban, megkeresi majd a gyógypedagógusokat és képzőket a törvény tisztázásával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik