Belföld

Utcára vonulhatnak a Tesco dolgozói

Nem zárható ki a sztrájk lehetősége a Tescónál, de egyelőre nem arra, hanem egy demonstrációra gyűjtenek aláírást – tudta meg a Magyar Nemzet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökétől.

Sáling József elmondta, nem tud arról, hogy más üzletláncoknál is tiltakozásra készülnének.

A Magyar Idők pedig nemrég azt írta, más üzletláncoknál is hasonlóra készülnek, mert keveslik a fizetésüket, a cégek viszont nem emelik meg.

A dolgozók elégedetlenségének oka a Tesco-nál, hogy a januári kötelező béremeléseken túl nem hajlandóak további bérfejlesztésre, mondta az elnök. Sztrájkot csak akkor helyeznek kilátásba, ha a cég teljesen elzárkózik az emeléstől.

Az elnök hozzátette, jelenleg is zajlik a bértárgyalás a Tescónál, méghozzá a prágai központban.

A Tesco azt írta a lapnak:

Idén januárban a Tesco a törvényi kötelezettségén túlmenően 4600 olyan dolgozójának a pénzét is megemelte a garantált bérminimumra, akinek nem volt szakképesítése. Január óra minden kollégánk – akár szakképzett, akár szakképzetlen – a mindenkori szakképzett bérminimumnak megfelelő vagy annál magasabb fizetést kap. A januári bérrendezés összesen 12 200 munkatársat érintett. Az elmúlt két évben a lánc 6,4 milliárd forintot fordított béremelésre.

Mivel a tárgyalások nem zárultak le, nem kívánták kommentálni a demonstrációra, sztrájkra vonatkozó híreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik