Belföld

Lázár szerint az egész nyugati világ adósunk Trianonért

A miniszter autonómiát követelt a határon túli magyaroknak.

Trianon gyászmunkáját még mindig nem végeztük el – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a makói országzászló újraavatásán. Azt mondta: „az újraállított országzászlók csonka emlékművek, mert csak a trianoni szégyen egyik felét mutatják meg”.

Lárár szerint „a traumának sosem csak áldozatai vannak, hanem elkövetői, cinkosai és haszonélvezői is”. Azt mondta, „az ő felelősségük, az engesztelés és a bocsánatkérés emlékműveit nem találjuk Párizsban, Versailles kastélyai között, a Felvidéken, Erdélyben, a Partiumban, Délvidéken és Kárpátalján sem”, úgy véli, „sehol a bocsánatkérésnek, a múlttal való szembenézésnek, a magyarok megkövetésének legalább egy szimbolikus gesztusa az egykori antant hatalmak jogutódjai részéről”.

A miniszter kijelentette: Trianon „diktátum volt, történelmi igazságtalanság egy nemzettel szemben, amely miatt az egész nyugati világ máig adósa Magyarországnak”. Hozzátette: földet vissza nem kérünk, határrevíziót nem követelünk, de „elvárjuk, hogy legyen vége a Kárpát-medencében a magyarok lopakodó elnyomásának és asszimilálásának, hogy a magyar helység- és utcanévtáblák mindenütt megmaradhassanak, a magyar nyelvű kulturális és oktatási intézmények ugyanolyan esélyekkel és jogokkal működhessenek, mint az adott államot alkotó többségi nemzeté”.

Azt is mondta: „követeljük, hogy a magyar kisebbségek politikai érdekképviselete az adott állam területén ne tiltott vagy tűrt, hanem támogatott tevékenység lehessen, a magyarok autonómiát kaphassanak ott, ahol a kulturális és gazdasági helyzetük éppúgy feljogosítja őket, mint a katalánokat vagy a dél-tiroliakat Európa más tájain”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik