Belföld

L. Simonékkal csúnyán kibabrált az időjárás és a meggy

Az egykori miniszterelnökségi államtitkár, L. Simon László és a Velencei-tó neve szinte egybeforrt az utóbbi években. A fideszes országgyűlési képviselő és felesége több vállalkozással is jelen van a környéken. Sőt: felesége szépen bevásárolt az állami földek eladása idején is. A fitneszedző házastárs 34,4 hektárt nyert el egy földárverésen, jutányos áron, 21 millió 250 ezer forintért jutott birtokhoz a festői Nadapon. Mikor ez kiderült, a fideszes politikus öntött egy kis olajat a tűzre és közölte: felesége a jövőben is licitál földekre. Így is lett. Ahogyan a 24.hu elsőként beszámolt róla, Vass Eszter 225,2 millió forintért vásárolt meg egy több mint 197 hektáros területet.

Mindez azonban a barackmagbotrány után már csak hab volt a tortán. Mint ismert, az L. Simonék családi cége, a Simon és Simon Kft.,  amelyet még a politikus édesapja hozott létre, rákellenes hatásúként hirdetett sárgabarackmagot eladásra, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig eljárást indított a sületlenség miatt.

Agárdon, a családi cég égisze alatt működik az L. Simon Borászat és panzió, igaz 2015 nyarán L. Simon László az RTL Klub kamerája előtt egyszerűen letagadta, hogy köze lenne az L. Simon (!) Borászathoz. Pechére kiderült, hogy ő a többségi tulajdonos (azóta ez megváltozott). A különösen kellemetlen helyzet után felettese, Lázár János kancelláriaminiszter is helyretette államtitkárát, akit kisvártatva menesztettek is pozíciójából.

L. Simon pedig Lázár kérésének megfelelően rendet tett maga körül, a Simon és Simon Kft. többségi tulajdonrésze – tőle nem túl messzire – feleségéhez került. Vass Eszter Velencei-tó környékén virágzó érdekeltségeiről az Átlátszó írt alapos elemzést.

A rossz idő még L. Simonékat sem kíméli

A 2016-ra vonatkozó céges beszámolók alapján a tavalyi szélsőséges időjárást az L. Simon-minibirodalom is megérezte. A fideszes politikus friss vagyonbevallása szerint 24 százalékos tulajdonrésze van a Simon és Simon Kft.-ben. További tulajdonosként és ügyvezetőként jelenik meg L. Simon felesége, illetve annak cége, a szőlőtermesztéssel foglalkozó Agárdi Aratrum Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft.

2015-ben 60,8 millió forintos nettó árbevétel mellett komoly veszteséget halmoztak fel, adózott eredményük mínusz 12,3 millió forintra rúgott. A tavalyi év sem alakult fényesen üzleti szempontból. A kiegészítő mellékletben arról írnak, hogy realizált árbevételük 26 százalékkal csökkent.

A szélsőséges időjárás következtében jelentősen megszaporodtak a kártevők, melyeknek féken tartása jelentős költséget jelentett. Hatással volt az elöregedett meggy ültetvény felszámolása is

– szól a magyarázat. A viszontagságok miatt a cég 45, 1 millió forintos nettó bevétel és a 10,4 millió forintos egyéb bevétel (ennek túlnyomó része a földalapú állami támogatás) mellett 17,8 milliós veszteséggel zárta a 2016-os évet.

Az Agárdi Aratrum sem az a kifejezett aranytojást tojó tyúk. A cég tavaly szőlő- és gyümölcsértékesítésből 22,9 millió forintra, szolgáltatásból 21,7 millió forintra tett szert, területalapú támogatásból 3,9 millió forint jött össze. Az Agárdi Aratrum adózott eredménye legalább pozitív, a cég 8,5 millió forintos nyereséggel zárt. 2015-ben 49,3 milliós nettó bevétel mellett 8,1 milliós adózott eredményt könyveltek el.

Ahogyan arra a Népszabadság tavaly rámutatott: a két vállalkozás eredményei alapján nem világos, hogy miből tudott az L. Simon-házaspár több száz millió forintot fizetni a megvásárolt állami földekért. Ráadásul a cégek könyvelése sem szokványos, már ami a befektetett pénzt és a tartalékokat illeti, és az is feltűnő, hogy a cégek ellen több NAV-végrehajtást is indítottak korábban.

Folyamatosan dolgozzuk fel az érdekesebb cégek beszámolóját, és cikkeinket itt és itt gyűjtjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik