Belföld

Felhőszakadás és zivatar miatt adtak ki riasztást több megyére

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye több járására heves zivatar miatt adott ki riasztást szombaton délután az Országos Meteorológiai Szolgálat – írja a kiderül.hu.

Fotó: MET

Borsodban, valamint az ország másik felén, Szombathely, Sopron és Kőszeg környékén felhőszakadás miatt van érvényben riasztás.

Az OMSZ korábban 17 megyére és a fővárosra adott ki figyelmeztetést, szintén a várhatóan ránk zúduló sok csapadék miatt.

A múlt heti apokalipszis számokban

Az OMSZ szerdán a honlapján arról írt, egy óra alatt mintegy 44 milliméter csapadék – a májusi teljes mennyiség csaknem háromnegyede hullott le Budapest belvárosában, a múlt keddi rendkívüli esőzésben.

Lakatos Mónika és Hoffmann Lilla elemzése szerint május 23-án egy gyors mozgású csapadékrendszer özönvízszerű esőzést okozott Budapest több pontján. Az automata mérések kezdete óta ennél egyszer mértek többet, 2015. augusztus 17-én, akkor 83,3 milliméternyi eső hullott egy óra alatt.

Az eső 16.10-kor kezdődött, és az első tíz percben már 16 milliméternyi esett. A heves zivatart jégeső is kísérte. A második tíz percben is több mint 14 milliméternyi eső hullott. Az esőzés 17 óra után csillapodott, majd újra esni kezdett, és végül 55,2 milliméternyi csapadék hullott aznap.

(kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik